Nr. 20 AMENDEMENT VAN HET LID SNELLER C.S.

Ontvangen 27 maart 2019

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel C, worden na het eerste wijzigingsonderdeel twee onderdelen ingevoegd, luidende:

  • 1a. Na lid 2 wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 2a. In afwijking van lid 2 stelt de vennootschap waarvan aandelen of met medewerking van de vennootschap uitgegeven certificaten zijn toegelaten tot de handel op een gereglementeerde markt als bedoeld in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht, de ondernemingsraad in de gelegenheid over het voorstel tot vaststelling van het bezoldigingsbeleid advies uit te brengen als bedoeld in artikel 25 van de Wet op de ondernemingsraden. Dit advies wordt, gelijktijdig met het voorstel tot vaststelling van het bezoldigingsbeleid, aan de algemene vergadering aangeboden. De voorzitter of een door hem aangewezen lid van de ondernemingsraad kan het advies van de ondernemingsraad in de algemene vergadering toelichten.

  • 2a. In lid 3 wordt na «lid 2» ingevoegd «en lid 2a».

Toelichting

Bij de grootste Nederlandse beursfondsen verdient een CEO binnen 3,1 werkdagen net zoveel als een gemiddelde medewerker. De afgelopen jaren zijn de verschillen in beloningsontwikkeling tussen bestuurders van grote ondernemingen en hun medewerkers groter geworden. Deze onevenredig ervaren stijgingen van de beloningen van bestuurders hebben verscheidene malen tot maatschappelijke en politieke onvrede geleid. Onevenredige beloningsverschillen kunnen de arbeidsverhoudingen schaden. Het gesprek tussen OR en bestuurder/werkgever kan bijdragen aan het voorkomen hiervan.

Op dit moment is een jaarlijks gesprek tussen het bestuur en de OR over de ontwikkeling van de beloningsverhoudingen verplicht, inclusief die van het bestuur. De uiteindelijke besluitvorming blijft voorbehouden aan de eigenaren/aandeelhouders van de onderneming. Dit amendement zorgt ervoor dat de OR adviesrecht krijgt bij beursgenoteerde fondsen wanneer er wijzigingen zijn in een regeling of afspraak over de beloning van bestuurders, zodat er alleen beargumenteerd af kan worden geweken van het advies.

Sneller Bruins Van Weyenberg