32,7 %
67,3 %

SP

SGP

CDA

PvdD

FVD

PvdA

CU

50PLUS

PVV

GL

D66

DENK

VVD


Nr. 12 AMENDEMENT VAN HET LID SNELS

Ontvangen 26 maart 2019

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I wordt na onderdeel A een onderdeel ingevoegd, luidende:

Aa

Aan artikel 118a lid 1 wordt een zin toegevoegd, luidende:

Indien er wordt gestemd over het bezoldigingsbeleid bedoeld in artikel 135a lid 2 of over het bezoldigingsverslag bedoeld in artikel 135b lid 2, onthoudt de stemgerechtigde zich van stemming met betrekking tot de aandelen waarvoor geen volmacht is verzocht.

Toelichting

Tegenwoordig moet de gemiddelde werknemer 171 jaar werken om het jaarsalaris van een ceo bijeen te sprokkelen. De indiener is ervan overtuigd dat het voor de samenleving beter is deze kloof te verkleinen in plaats van te vergroten. Dit amendement zorgt voor meer grip op bestuurdersbeloningen door te verankeren dat administratiekantoren een beschermingsfunctie hebben en niet zijn bedoeld om controversiële beloningsvoorstellen erdoor te drukken.

Certificaathouders hebben het recht om stemvolmachten van het administratiekantoor te vragen zodat zij zelf op de algemene vergadering kunnen stemmen. In de praktijk stemmen administratiekantoren in vredestijd automatisch op de aandelen waarvoor certificaathouders geen stemvolmacht hebben gevraagd. Er zijn praktijkvoorbeelden waarbij bepaalde voorstellen voor een gewijzigd bezoldigingsbeleid alleen door de algemene vergadering konden worden aangenomen door de stemmen die door het administratiekantoor werden uitgebracht. Zo kon het voorstel voor een gewijzigd bezoldigingsvoorstel bij Van Lanschot Kempen in 2018 alleen worden aangenomen door de stemmen die door het administratiekantoor van Van Lanschot Kempen werden uitgebracht. Het amendement regelt dat administratiekantoren over het bezoldigingsbeleid en het bezoldigingsverslag in vredestijd niet langer automatisch kunnen stemmen op de aandelen waarvoor door certificaathouders geen volmacht is gevraagd. Op deze manier wordt voorkomen dat een administratiekantoor een gewijzigd bezoldigingsbeleid doordrukt of instemt met de wijze waarop het bezoldigingsbeleid is uitgevoerd, terwijl de meerderheid van de certificaathouders die om een volmacht heeft gevraagd zich daar tijdens de algemene vergadering tegen keert. Het amendement regelt dat een administratiekantoor nog wel kan stemmen over het bezoldigingsbeleid en het bezoldigingsverslag indien een gevolmachtigde certificaathouder aan het administratiekantoor een uitdrukkelijke machtiging en instructie heeft gegeven om het stemrecht namens deze certificaathouder uit te oefenen. Een soortgelijke regeling is nu al van kracht bij de «gecertificeerde» beursvennootschappen ABN AMRO Group en Koninklijke Brill.

Snels