Kamerstuk 35026-70

Notitie van het Centraal Planbureau (CPB) ‘Ex-post effecten woningmarktmaatregelen’

Dossier: Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2019)

Gepubliceerd: 4 juli 2019
Indiener(s): Menno Snel (staatssecretaris financiën) (D66)
Onderwerpen: belasting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35026-70.html
ID: 35026-70

Nr. 70 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 juli 2019

Hierbij zend ik u de notitie van het Centraal Planbureau (CPB) «Ex-post effecten woningmarktmaatregelen», van 4 juli 20191.

Achtergrond en inhoud CPB-notitie

Deze CPB-notitie is onderdeel van de evaluatie van de fiscale eigenwoningregeling waarvan ik heb toegezegd om deze eind 2019 op te leveren.2 De evaluatie bestaat uit twee delen: (1) een onderzoek naar de doeltreffendheid en doelmatigheid van de fiscale eigenwoningregeling, uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek en (2) een onderzoek naar de complexiteit van deze regeling, uitgevoerd door Panteia.

Ten behoeve van het onderzoek van SEO heeft het CPB in bijgevoegde notitie de effecten van een aantal deelregelingen en drie potentiële eindbeelden van de fiscale eigenwoningregeling doorgerekend. Dit zijn niet de eindbeelden zoals voorgesteld door het kabinet, maar ze maken deel uit van het onderzoek van SEO. Aan de hand van het CPB-woningmarktmodel zijn de volgende drie effecten in kaart gebracht: (1) het welvaartseffect binnen het domein van de woningmarkt, (2) het effect op huizenprijzen en (3) het effect op de verhouding tussen koopwoningen en huurwoningen. Conform CPB-richtlijnen wordt deze notitie binnen twintig werkdagen na afronding gepubliceerd.

Proces

Zodra de evaluatie van de fiscale eigenwoningregeling is afgerond, zal ik deze bestuderen en een kabinetsreactie voorbereiden. Conform mijn eerdere toezegging stuur ik beide evaluaties, samen met de kabinetsreactie uiterlijk in het vierde kwartaal van 2019 naar Uw Kamer.

De Staatssecretaris van Financiën, M. Snel