Kamerstuk 35026-30

Reactie op de motie van de leden Van der Staaij en Van Haersma Buma over vrijstelling van assurantiebelasting voor de brede weersverzekering (Kamerstuk 35000-36)

Dossier: Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2019)

Gepubliceerd: 12 november 2018
Indiener(s): Menno Snel (staatssecretaris financiƫn) (D66)
Onderwerpen: belasting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35026-30.html
ID: 35026-30

Nr. 30 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 november 2018

Bij de algemene politieke beschouwingen heeft uw Kamer de motie van de leden Van der Staaij (SGP) en Van Haersma Buma (CDA) aangenomen.1 In deze motie verzoekt een meerderheid van uw Kamer de regering om te bezien hoe ook in Nederland vrijstelling van assurantiebelasting voor de brede weersverzekering verwezenlijkt kan worden. Verder wordt de regering verzocht uw Kamer voor de behandeling van het Belastingplan hierover te informeren. Met deze brief voldoe ik aan dit verzoek.

Het kabinet gaat uitvoering geven aan het verzoek van uw Kamer om de brede weersverzekering aantrekkelijker te maken door invoering van een vrijstelling in de assurantiebelasting voor deze verzekering. Daarbij merk ik op dat bij eerdere gelegenheid richting uw Kamer is aangegeven dat niet zeker is of een vrijstelling in de assurantiebelasting EU-rechtelijk houdbaar is naast de bestaande Tegemoetkoming premie brede weersverzekering.2 Om die reden heb ik ambtenaren van mijn ministerie gevraagd – gezamenlijk met ambtenaren van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit – op korte termijn contact op te nemen met de Europese Commissie (Commissie) en de Commissie te verzoeken goedkeuring te verlenen aan de invoering in Nederland van een vrijstelling in de assurantiebelasting voor de brede weersverzekering. Het traject is deze week opgestart en zal nog enige tijd vragen.

Met de invoering van de vrijstelling is een budgettair beslag gemoeid oplopend tot 6,5 mln vanaf 2021. Ik heb mijn ambtenaren verzocht naar dekking te zoeken, zodat dit voorstel kan worden gefinancierd.

Hoewel de haalbaarheid mede afhankelijk is van het tijdsverloop van de procedure bij de Commissie is mijn streven erop gericht uw Kamer bij het pakket Belastingplan 2020 een voorstel te kunnen aanbieden.

De Staatssecretaris van Financiën, M. Snel