Kamerstuk 35000-XVI-115

Overzicht van de mutaties op de VWS-begroting 2018 die zijn verwerkt na de Najaarsnota 2018

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2019

Gepubliceerd: 17 december 2018
Indiener(s): Hugo de Jonge (viceminister-president , minister volksgezondheid, welzijn en sport) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35000-XVI-115.html
ID: 35000-XVI-115

Nr. 115 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 december 2018

Bijgaand stuur ik u, mede namens de Minister voor Medische Zorg en Sport en de Staatssecretaris van VWS, een overzicht van de mutaties op de VWS-begroting 2018 die zijn verwerkt na de Najaarsnota 2018.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Overzicht mutaties na Najaarsnota VWS-begroting 2018

Artikel 1 Volksgezondheid

1. Gezondheidsbescherming

Er is voor € 16 miljoen aan verplichtingenruimte op het instrument Subsidies overgeheveld van 2018 naar 2019 voor de subsidieverlening aan Lifelines. Door een late en incomplete aanvraag van de subsidie kan deze pas in 2019 worden verleend.

2. Ziektepreventie

Er is een verplichtingenbudget van € 0,8 miljoen overgeheveld naar het artikelonderdeel Ethiek voor de verlening van de projectsubsidie aan Erfocentrum voor Maatschappelijke Dialoog Kiembaanmodificatie 2019–2020.

3. Gezondheidsbevordering

Het verplichtingenbudget op het instrument Subsidies is met € 2,45 miljoen verhoogd. De mutatie betreft alleen verplichtingen en komt ten laste van het verplichtingenbudget 2019 en 2020. De mutatie hangt samen met het reeds in 2018 vastleggen van de intensivering van de subsidie voor het programma Gezonde School op terrein van voeding en gezond gewicht voor 2019.

Daarnaast is € 0,3 miljoen overgeheveld naar artikel 4 Zorgbreed beleid voor de herhaalde inzet van de campagne rookvrij zwanger. De herhaling van de campagne hangt samen met het preventieakkoord.

4. Ethiek

Er is een verplichtingenbudget van € 0,8 miljoen overgeheveld vanuit het artikelonderdeel Ziektepreventie voor de verlening van de projectsubsidie aan Erfocentrum voor Maatschappelijke Dialoog Kiembaanmodificatie 2019–2020.

Artikel 2 Curatieve zorg

1. Kwaliteit en veiligheid

Er is een bedrag van € 1,4 miljoen overgeheveld naar het artikelonderdeel Ondersteuning van het stelsel voor hoger uitgevallen kosten in de afrekening van de FLO/VUT regeling ambulance zorg over het jaar 2017.

Daarnaast is het verplichtingenbudget op het instrument Bijdragen aan agentschappen met € 1,4 miljoen verhoogd. De mutatie betreft alleen verplichtingen en komt ten laste van het verplichtingenbudget 2019. De mutatie hangt samen met opdrachten in verband met de aanschrijving van burgers voor de nieuwe Donorwet, herbouw van het Donorregister, informatie over geneesmiddelen aan patiënten, en activiteiten in verband met de Brexit.

2. Toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg

Er is voor € 6,3 miljoen aan verplichtingenruimte op het instrument Subsidies overgeheveld van 2018 naar 2019, vanwege vertraging in de verlening van een aantal subsidies als gevolg van de uitvoering van de staatssteuntoets.

3. Ondersteuning van het stelsel

Er is een bedrag van € 1,4 miljoen overgeheveld vanuit het artikelonderdeel Kwaliteit en veiligheid voor hoger uitgevallen kosten in de afrekening van de FLO/VUT regeling ambulance zorg over het jaar 2017.

Daarnaast is op het instrument Inkomensoverdrachten, een bedrag van € 14 miljoen aan verplichtingenruimte, overgeheveld van 2018 naar 2019 omdat de aanvragen voor een voorschot op de uitkering in het kader van de FLO/VUT over het jaar 2019 niet in 2018, maar in 2019 zullen worden toegekend.

Artikel 3 Langdurige zorg en ondersteuning

1. Participatie en zelfredzaamheid van mensen met beperking

Er is € 1,25 miljoen overgeboekt naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor de openbare lichamen BES voor het opstellen van projectideeën om de positie van personen met een handicap te verbeteren en ter uitwerking van de prioriteiten uit het «Bestuursakkoord Aanpak Huiselijk Geweld en Kindermishandeling 2017–2020.»

Daarnaast is er € 0,2 miljoen overgeheveld naar artikel 4 Zorgbreed beleid in verband met het uitbreiden van de personele capaciteit op het gebied van het tegengaan van huiselijk geweld bij Jeugd- en Gezinsvoogdij Caribisch Nederland.

2. Zorgdragen voor langdurige zorg tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten

Het verplichtingenbudget op het instrument Bekostiging is met € 53,3 miljoen verhoogd. De mutatie betreft alleen verplichtingen en komt ten laste van het verplichtingenbudget 2019. De mutatie hangt samen met het reeds in 2018 vastleggen van de BIKK-verplichting voor 2019.

Daarnaast is het verplichtingenbudget op het instrument Subsidies met € 0,7 miljoen verhoogd. De mutatie betreft alleen verplichtingen en komt ten laste van het verplichtingenbudget 2019. De mutatie hangt samen met het vastleggen van subsidies die het programma pgb verstrekt in 2019.

Het verplichtingenbudget op het instrument Opdrachten is met € 0,3 miljoen verhoogd. De mutatie betreft alleen verplichtingen en komt ten laste van het verplichtingenbudget 2019. De mutatie hangt samen met het vastleggen van opdrachten door het programma pgb voor 2019.

Ook is het verplichtingenbudget op het instrument Bijdragen aan ZBO’s en RWT’s verhoogd met € 35,6 miljoen. De mutatie betreft alleen verplichtingen en komt ten laste van het verplichtingenbudget 2019. De reden voor deze mutatie is dat zo reeds in 2018 de verplichting aan de SVB kan worden aangegaan voor uitvoering trekkingsrecht van het Wmo- en Jeugd-pgb.

Tot slot is er een bedrag van € 1,2 miljoen overgeheveld naar artikel 10 Apparaatsuitgaven. Dit betreft een technische mutatie.

Artikel 4 Zorgbreed beleid

1. Positie cliënt

Er is een bedrag van € 0,3 miljoen overgeheveld vanuit artikel 1 Volksgezondheid voor de herhaalde inzet van de campagne rookvrij zwanger. De herhaling van de campagne hangt samen met het preventieakkoord.

Verder worden er middelen overgeheveld naar artikel 9 in verband met eventuele claims die vallen binnen het eigen risico van de medische aansprakelijkheidsverzekering van MC IJsselmeerziekenhuizen en MC Slotervaart. Met de afwikkeling van het eigen risico is een bedrag van maximaal € 3,1 miljoen gemoeid.

2. Opleidingen, beroepenstructuur en arbeidsmarkt

Voor 2018 is het verplichtingenbudget op het instrument Subsidies met € 35,5 miljoen verhoogd. De mutatie betreft alleen verplichtingen en komt ten laste van het verplichtingenbudget 2019. De mutatie hangt samen met het vastleggen van subsidies voor het Stagefonds Zorg en de subsidieregeling opleiding tot advanced nurse practitioner en opleiding tot physician assistant.

3. Kwaliteit, transparantie en kennisontwikkeling

Het verplichtingenbudget op het instrument Opdrachten is met € 0,1 miljoenverhoogd. De mutatie betreft alleen verplichtingen en komt ten laste van het verplichtingenbudget 2019. De mutatie hangt samen met het vastleggen van een verplichting voor een onderzoek ten behoeve van Maatschappelijke diensttijd (MDT)

Het verplichtingenbudget op het instrument Bijdragen aan ZBO’s en RWT’s is met € 54 miljoen verhoogd. De mutatie betreft alleen verplichtingen en komt ten laste van de verplichtingenbudgetten 2019 – 2023. De mutatie hangt samen met de toezegging aan ZonMw voor het meerjarige programma Expertisecentrum zintuigelijk gehandicapten.

Er is een verplichtingenbudget € 0,4 miljoen overgeheveld naar het artikelonderdeel Inrichten uitvoeringsactiviteiten voor het kunnen vastleggen van de verplichtingen die samenhangen met het werkplan en de begroting 2019 van de NZa.

4. Inrichten uitvoeringsactiviteiten

Er is een verplichtingenbudget € 0,4 miljoen overgeheveld naar het artikelonderdeel Kwaliteit, transparantie en kennisontwikkeling voor het kunnen vastleggen van de verplichtingen die samenhangen met het werkplan en de begroting 2019 van de NZa.

Er is een bedrag van € 0,2 miljoen overgeheveld vanuit artikel 10 Apparaatsuitgaven ten behoeve van een onderzoek van het Zorginstituut over data in de zorg (zie Kamerstuk 27 529, nr. 164).

5. Zorg, welzijn en jeugdzorg op Caribisch Nederland

Er is een bedrag van € 0,2 miljoen overgeheveld vanuit artikel 3 Langdurige zorg en ondersteuning in verband met het uitbreiden van de personele capaciteit op het gebied van het tegengaan van huiselijk geweld bij Jeugd- en Gezinsvoogdij Caribisch Nederland.

Artikel 6 Sport en bewegen

1. Passend sport- en beweegaanbod

Er is een verplichtingenbudget van € 0,6 miljoen overgeheveld naar het artikelonderdeel Sport verenigt Nederland in verband met de nieuwe artikelstructuur binnen artikel 6.

4. Sport verenigt Nederland

Er is een verplichtingenbudget van € 0,6 miljoen overgeheveld vanuit het artikelonderdeel Passend sport- en beweegaanbod in verband met de nieuwe artikelstructuur binnen artikel 6.

Artikel 7 Oorlogsgetroffenen en Herinnering Tweede Wereldoorlog

1. De zorg- en dienstverlening aan verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen WO II en de herinnering aan WO II

Het verplichtingenbudget op het instrument Subsidies is met € 1,5 miljoen verhoogd. De mutatie betreft alleen verplichtingen en komt ten laste van het verplichtingenbudget 2019. De mutatie hangt samen met het vastleggen van subsidies voor 2019.

2. Pensioenen en uitkeringen voor verzetsdeelnemers en oorlogsgetroffenen WO II

Het verplichtingenbudget van het instrument Inkomensoverdrachten is met € 223,5 miljoen verhoogd. De mutatie betreft alleen verplichtingen en komt ten laste van het verplichtingenbudget 2019. De mutatie hangt samen met het vastleggen van uitkeringen voor 2019.

Daarnaast is het verplichtingenbudget van het instrument Bijdragen aan ZBO’s/RWT’s met € 10,8 miljoen verhoogd. De mutatie betreft alleen verplichtingen en komt ten laste van het verplichtingenbudget 2019. De mutatie hangt samen met het vastleggen van de bijdragen aan de PUR en de SVB voor 2019.

Artikel 9 Algemeen

Zoals gemeld in de brief van 25 oktober jl. staat het Ministerie van VWS garant voor eventuele claims die vallen binnen het eigen risico van de medische aansprakelijkheidsverzekering van MC IJsselmeerziekenhuizen en MC Slotervaart. Met de afwikkeling van het eigen risico is een bedrag van maximaal € 3,1 miljoen gemoeid. Mogelijk leidt de garantstelling eind 2018 nog tot een eerste betaling aan de betrokken schadeverzekeraar (€ 0,2 miljoen). De hiervoor benodigde ruimte wordt gevonden op artikel 4, onderdeel 1 Positie cliënt.

Artikel 10 Apparaatsuitgaven

Binnen het apparaatsartikel zijn diverse per saldo neutrale overhevelingen gedaan tussen de verschillende instrumenten.

Verder is een bedrag van € 1,2 miljoen overgeheveld vanuit artikel 3 Langdurige zorg en ondersteuning. Dit betreft een technische mutatie.

Er is een bedrag van € 0,2 miljoen overgeheveld naar artikel 4 Zorgbreed beleid ten behoeve van een onderzoek van het Zorginstituut over data in de zorg (zie Kamerstuk 27 529, nr. 164).

Tot slot is het verplichtingenbudget met € 1,5 miljoen verhoogd. De mutatie betreft alleen verplichtingen en komt ten laste van het verplichtingenbudget 2019. De mutatie hangt samen met het toegenomen opdrachtenpakket van DUS-I, het ontwikkelen van een nieuw subsidieplatform en het vastleggen van overeenkomsten.