Kamerstuk 35000-IV-33

Uitvoering begroting 2018 Koninkrijksrelaties en het BES-fonds

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2019

Gepubliceerd: 14 december 2018
Indiener(s): Kajsa Ollongren (viceminister-president , minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35000-IV-33.html
ID: 35000-IV-33

Nr. 33 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 december 2018

Hierbij informeer ik uw Kamer, vooruitlopend op de Slotwet 2018, over enkele zaken die de realisatie van de begroting 2018 raken aan het artikelniveau in de begroting Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds voor zowel de uitgaven als de verplichtingen.

Op artikel 1 Waarborgfunctie kan het verwerken van de wisselkoersmutaties bij Slotwet leiden tot een overschrijding van de uitgaven- en verplichtingenbudgetten.

Op artikel 4 Bevorderen sociaaleconomische structuur, zal het budget voor verplichtingen overschreden worden met circa € 6,4 mln. door het aangaan van de onderstaande (meerjarige) verplichtingen. Op het uitgavenbudget van artikel 4 is sprake van een overschrijding van € 1,6 mln. naast de wisselkoersmutaties. Daarnaast worden in de Slotwet binnen het artikelonderdeel 4.2 Caribisch Nederland een tweetal beleidsmatige mutaties tussen instrumenten opgenomen.

De precieze omvang van de wisselkoersmutaties op de diverse artikelen wordt bekend bij Slotwet.

Per artikel worden onderstaand de mutaties per regeling verder toegelicht.

Artikel 1 Waarborgfunctie

Recherchecapaciteit (Nationale Politie)/(uitgaven en verplichtingen)

De verwerking van de wisselkoesmutaties kan leiden tot overschrijding van het budget. Hierover wordt uw Kamer bij Slotwet geïnformeerd.

Artikel 4 Bevorderen sociaaleconomische structuur

Pensioenen en uitkeringen Politieke ambtsdragers (verplichtingen en uitgaven)

Op 30 mei 2018 heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) met het Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN) een overeenkomst gesloten waarin is afgesproken dat de gezamenlijke werkgevers voor de jaren tot en met 2023 een herstelpremie opbrengen. Het vastleggen van deze verplichtingen tot en met 2023 draagt voor circa € 4,0 mln. bij aan de overschrijding van het verplichtingenbudget op artikelniveau.

Ook de bijdrage aan PCN voor het werkliedenpensioenfonds voor 2018 en 2019 draagt voor circa € 0,8 mln. bij aan de overschrijding.

Daarnaast wordt € 1,8 mln. als correctie gerealloceerd naar de Bijzondere uitkering sociaaleconomische initiatieven. Bij 2e Suppletoire begroting 2018 was de bijdrage van het Ministerie van SZW voor SVB-middelen aan de verkeerde regeling toegevoegd, te weten pensioenen en uitkeringen politieke ambtsdragers.

Bijzondere uitkering sociaaleconomische initiatieven (uitgaven)

Van het Ministerie van VWS worden bij Slotwet bijdragen ontvangen die zijn bestemd voor de openbare lichamen BES ter uitwerking van de prioriteiten zoals opgenomen in het «Bestuursakkoord Aanpak Huiselijk Geweld en Kindermishandeling 2017–2020» en voor het opstellen van projectideeën om de positie van personen met een handicap te verbeteren. In totaal wordt hiermee € 1,3 mln. aan artikel 4 toegevoegd.

Verder ontvangt Sint Eustatius dit jaar een bijdrage van € 1,1 mln. ter versterking van het financieel beheer. Dit bedrag wordt gerealloceerd bij Slotwet binnen het artikelonderdeel vanuit Onderzoek, Kennisoverdracht en Communicatie.

Daarnaast wordt € 1,8 mln. aan deze regeling als correctie toegevoegd bij Slotwet (zie Pensioenen en uitkeringen Politieke ambtsdragers).

Onderzoek, Kennisoverdracht en Communicatie (Bijdrage medeoverheden/ verplichtingen en Uitgaven)

De kosten voor de inzet voor weerbaar bestuur op Sint Eustatius zijn bij 1e Suppletoire begroting 2018 aan artikel 6 Apparaat toegevoegd. Een deel van de kosten (€ 0,3 mln.) wordt lokaal gemaakt en via deze regeling vergoed. Hiervoor wordt in de Slotwet een mutatie opgenomen en deze draagt bij aan de overschrijding van het uitgaven- en verplichtingenbudget.

Artikelen 7 Nominaal en Onvoorzien en BES-fonds

Wisselkoersreserve (uitgaven)

Bij Slotwet wordt de definitieve omvang van de wisselkoersreserve vastgesteld na verrekening met de onderdelen van de begroting van Koninkrijksrelaties die wisselkoersgevoelig zijn. De precieze omvang van de mutaties wordt bij de Slotwet duidelijk. Voor het BES-fonds leidt de ontwikkeling van de wisselkoers gedurende 2018 tot lagere uitgaven dan bij begroting voorzien. Bij Slotwet wordt u over deze overboeking naar de wisselkoersreserve nader geïnformeerd.

De hiervoor genoemde onderwerpen hebben zich voorgedaan na de besluitvorming over de Najaarsnota 2018 en maken geen onderdeel uit van de Tweede suppletoire begroting 2018. De begrotingswijzigingen die met de genoemde onderwerpen samenhangen, zullen als onderdeel van de realisatie van de begroting 2018, in de Slotwet 2018 worden verwerkt.

Mede namens de Staatssecretaris,

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren