Kamerstuk 34815-8

Amendement van het lid Aukje de Vries c.s. over ter beschikking stellen van het definitieve jaarverslag en de definitieve jaarrekening

Dossier: Wijziging van de Wet inzake bloedvoorziening in verband met risicobeheersing binnen de Bloedvoorzieningsorganisatie


100,0 %
0,0 %

CU

SGP

CDA

D66

PvdD

GL

SP

VVD

PVV

PvdA

50PLUS

FVD

DENK


Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID AUKJE DE VRIES C.S.

Ontvangen 23 maart 2018

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Artikel I onderdeel D, komt te luiden:

D

Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «voor 1 juni» vervangen door «voor 1 juli».

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Het tweede lid is van overeenkomstige toepassing op rechtspersonen waarover de Bloedvoorzieningsorganisatie overheersende invloed kan uitoefenen.

Toelichting

Dit amendement regelt dat alle rechtspersonen binnen Sanquin (de dochterondernemingen) een definitief jaarverslag en een definitieve jaarrekening ter beschikking moeten stellen.

De moederonderneming loopt een zeker risico gezien de huidige structuur van de organisatie en de bijbehorende activiteiten. Dat kan er eventueel toe leiden dat de moederonderneming aansprakelijk wordt gesteld, bijvoorbeeld ingeval van faillissement bij één van de dochterondernemingen. Dit risico moet zo klein mogelijk zijn wat betreft de indieners. Om effectief toezicht te kunnen houden heeft de Minister informatie nodig. Het is nu wettelijk geregeld dat de Minister de geconsolideerde jaarrekening van Sanquin krijgt. De indieners willen dat in het belang van dit effectieve toezicht het definitieve jaarverslag en de definitieve jaarrekening van de dochterondernemingen verplicht ook ter beschikking gesteld worden aan de Minister.

A. de Vries Van den Berg P. Dijkstra