Kamerstuk 34792-5

Amendement van het lid Ellemeet c.s. over het financieren van het niet verhogen van het eigen risico uit het Zorgverzekeringsfonds

Dossier: Het ongewijzigd laten van het verplicht eigen risico voor de zorgverzekering voor het jaar 2018


Nr. 5 AMENDEMENT VAN HET LID ELLEMEET C.S.

Ontvangen 25 september 2017

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Artikel I wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1. » geplaatst.

2. Er worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 2. Onze Minister verleent over het kalenderjaar 2018 aan het Zorgverzekeringsfonds, bedoeld in artikel 39 van de Zorgverzekeringswet, een bijdrage in de financiering van de zorgverzekering, bedoeld in artikel 1, onderdeel d, van de Zorgverzekeringswet in verband met het niet verhogen van het eigen risico op grond van artikel 19, tweede lid, van de Zorgverzekeringswet in dat jaar. De bijdrage is gelijk aan het bedrag dat daarvoor in de wet tot vaststelling van de begroting van zijn ministerie voor dat jaar is toegestaan.

  • 3. Het Zorginstituut Nederland, bedoeld in artikel 58, eerste lid, van de Zorgverzekeringswet kent een zorgverzekeraar als bedoeld in artikel 1, onderdeel b, van de Zorgverzekeringswet die in het kalenderjaar 2018 een zorgverzekering als bedoeld in artikel 1, onderdeel d, van de Zorgverzekeringswet aanbood, een vergoeding toe in verband met het geleden nadeel in verband met het niet verhogen van het eigen risico op grond van artikel 19, tweede lid, van de Zorgverzekeringswet in dat jaar. Bij ministeriële regeling kunnen hierover nadere regels worden gesteld.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de zorgverzekeraars de premie niet (extra) hoeven te verhogen in verband met het niet verhogen van het eigen risico omdat zij hiervoor een nadeelscompensatie ontvangen van het Zorginstituut.

Ellemeet Nijboer Marijnissen Agema Kuzu Arissen Baudet Sazias