Kamerstuk 34775-XV-9

Amendement van de leden Brenk en Van Rooijen over het terugdraaien van de 5% korting voor Wajongers

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 28 november 2017
Indiener(s): Corrie van Brenk (PvdA), Martin van Rooijen (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-XV-9.html
ID: 34775-XV-9

Nr. 9 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN BRENK EN VAN ROOIJEN

Ontvangen 28 november 2017

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 4 Jonggehandicapten worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 45.000 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement maakt de korting per 1 januari 2018 met 5% op de uitkering voor Wajongers (met beperkt arbeidsvermogen) ongedaan. De voorgenomen korting is vooral bedoeld als prikkel om betreffende mensen te laten werken. De maatregel zal naar verwachting leiden tot circa € 45 miljoen lagere uitgaven voor de schatkist.

Indieners vinden de korting niet gepast. Wajongers – mensen met een beperking – hebben veel moeite om duurzaam werk te vinden. Daarnaast constateert het Sociaal Cultureel Planbureau dat de helft van de bedrijven niet van plan is mensen met een beperking in dienst te nemen, zelfs niet nu het economisch beter gaat.

De overheid zelf realiseert in het kader van de banenafspraak tot op heden als werkgever niet het toegezegde aantal arbeidsplaatsen voor mensen met een beperking. Nu een deel van de afspraken niet nagekomen wordt – zijnde de banen voor deze specifieke groep Wajongers – is het niet fair de andere zijde van de medaille – zijnde de korting – wel door te voeren. Dat getuigt niet van een betrouwbare overheid.

Door het schrappen van de korting kiezen indieners ervoor bedoelde financieel kwetsbare groep van circa 75.000 mensen niet te confronteren met een korting van ongeveer € 80 per maand op hun uitkering, en hen niet te laten zoeken naar banen die er niet zijn.

Dekking voor het amendement wordt gevonden door genoegen te nemen met een minder groot overschot op de Rijksbegroting.

Van Brenk Van Rooijen