Kamerstuk 34775-XII-72

Voornaamste budgettaire verplichtingenmutaties binnen de begrotingen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (HXII) en het Infrastructuurfonds sinds de tweede suppletoire begroting 2017

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 28 februari 2018
Indiener(s): Cora van Nieuwenhuizen (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-XII-72.html
ID: 34775-XII-72

Nr. 72 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 februari 2018

Met deze brief informeer ik u mede namens de Staatssecretaris over de voornaamste budgettaire verplichtingenmutaties binnen de begrotingen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (HXII) en het Infrastructuurfonds sinds de tweede suppletoire begroting 2017. De genoemde mutaties zullen worden verwerkt in de Slotwet en in het Jaarverslag 2017.

Hoofdstuk XII artikel 11 Integraal Waterbeleid

Verplichtingenschuif Proefboerderij

In 2017 is een verplichting van circa € 0,1 miljoen aangegaan voor een proefboerderij van zeewierteelt op de Noordzee. Dit was noodzakelijk om de boerderij voor het groeiseizoen gereed te krijgen en hiermee vertraging van het project te voorkomen. Om deze verplichting in 2017 aan te kunnen gaan zijn binnen artikel 11 Integraal Waterbeleid verplichtingen naar voren gehaald.

Hoofdstuk XII artikel 13 Ruimtelijke Ontwikkeling

Verplichtingen capaciteit Rijkswaterstaat

Het verplichtingenbudget op artikel 13 Ruimtelijke Ontwikkeling is met circa € 1 miljoen overschreden. Het betreft grotendeels het aangaan van verplichtingen voor opdrachten in 2018 aan Rijkswaterstaat voor het leveren van capaciteit met kennis en expertise op het gebied van Duurzaam Stortbeheer en Serious Simulation.

Verplichtingen Programma Omgevingswet

Dit betreft hogere verplichtingen van circa € 21,6 miljoen in voor het programma Aan De Slag met de Omgevingswet (ADSO). Het programma onderhoudt een opdrachtgever/opdrachtnemer-relatie met een groot aantal partijen. Het verplichtingensaldo is een resultante van aangegane verplichtingen die overeengekomen zijn tussen opdrachtgever en opdrachtnemer teneinde het programma ADSO doorgang te kunnen laten vinden. De middelen voor de Omgevingswet zijn vanaf 2018 e.v. bij nota van wijziging1 overgeheveld naar de begroting van het Ministerie van BZK.

Hoofdstuk XII artikel 25 Brede Doeluitkering

Aangaan verplichtingen Brede Doeluitkering (BDU) voor 2018

Volgens de BDU-systematiek op de begroting Hoofdstuk XII worden de verplichtingen voorafgaand aan het jaar van betaling aangegaan. De beschikking voor het jaar 2018 wordt eind 2017 afgegeven aan de decentrale overheden.

In de Decemberbrief is reeds een verhoging van de verplichtingen van € 33,3 miljoen aangekondigd Bij het vastleggen van deze verplichtingen bleken ook nog verplichtingen voor de beschikking van 2017 te zijn vastgelegd. Per abuis is dit niet gemeld in de decemberbrief. Daarom is nu aanvullend € 14,2 miljoen aan extra verplichtingenruimte vastgelegd voor de beschikking 2017.

Hoofdstuk XII artikel 26 Bijdrage investeringsfondsen

Terugboekingen van HXII naar het Infrastructuurfonds

In de huidige systematiek vindt de verantwoording van bepaalde uitgaven voor de uitvoering van het programma Beter Benutten, het programma ERTMS en de subsidieregeling spoorgoederenvervoer voor bijzondere omleidingskosten plaats op de begroting Hoofdstuk XII. De middelen hiervoor zijn vrijgemaakt op het Infrastructuurfonds en worden steeds overgeheveld naar de begroting van Hoofdstuk XII, zodat aldaar de uitgaven gedaan kunnen worden. Op de naar de begroting van Hoofdstuk XII overgehevelde budgetten doen zich in 2017 lagere uitgaven voor dan van tevoren gepland. Voor de hiervoor genoemde posten geldt dat de dit jaar niet-bestede middelen (€ 4,7 miljoen) nu (tijdelijk) worden teruggeboekt naar het Infrastructuurfonds.

Hoofdstuk XII artikel 98 Apparaatsuitgaven kerndepartement

Verplichtingenschuiven apparaat

Het verplichtingenbudget op artikel 98 Apparaatsuitgaven kerndepartement is met € 10,1 miljoen overschreden. Deze hogere verplichtingen worden met name veroorzaakt doordat er onvoorziene uitgaven zijn gedaan voor verrekening met de Baten-Lastendiensten van IenM en verrekening van het ICT systeem met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit kwam doordat ontvangsten waarmee deze uitgaven zouden worden verrekend niet meer in 2017 zijn ontvangen. Hierdoor moesten deze uitgaven ten laste van artikel 98 worden verantwoord en het daarmee het verplichtingenbudget worden opgehoogd.

Daarnaast betreft het aangegane (dienstverlenings-, detacherings- en inhuur) opdrachten, o.a. met betrekking tot het Omgevingsloket, Categoriemanagement, opleidingen en facilitaire dienstverlening waarvan de kaseffecten in 2018 plaatsvinden.

Infrastructuurfonds artikel 13 Spoorwegen

Prestatieverbetering HSL-Zuid

In de 40e voortgangsrapportage van de HSL-Zuid is het voornemen uitgesproken om € 60 miljoen vrij te maken voor infrastructurele maatregelen ter verbetering van de prestaties op de HSL-Zuid (Kamerstukken, 2017–2018, 22 026, nr. 498). Om een start te maken met de planuitwerking van de maatregelen is bij de Slotwet € 2,2 miljoen aan verplichtingenruimte overgeheveld vanuit artikelonderdeel 13.08 Investeringsruimte naar artikelonderdeel 13.03 Aanleg.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga