Gepubliceerd: 13 februari 2018
Indiener(s): Cora van Nieuwenhuizen (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-XII-69.html
ID: 34775-XII-69

Nr. 69 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 februari 2018

In de brief van 4 april 20171 is gemeld dat per begin 2019 het nieuwe regeringsvliegtuig wordt opgeleverd (PH-GOV). Daarbij is aangegeven dat in de aanbesteding van de operatie tevens het verzorgen van vluchten tijdens de interim- periode tot dat moment werd meegenomen. De operator dient hierbij aan strenge eisen ten aanzien van veiligheid- en security te voldoen die passen bij het vervoer van leden van het kabinet en het Koninklijk Huis.

Graag informeer ik u dat KLM op mijn verzoek een tijdelijk regeringstoestel heeft gevonden. Het betreft een Boeing 737 BBJ. Met KLM is afgesproken dat zij gedurende de interim--periode onder haar regie door een derde partij vluchten laten uitvoeren totdat het nieuwe vliegtuig in 2019 wordt opgeleverd. Gebleken is dat het vliegen op ad-hoc basis onvoldoende garantie op beschikbaarheid en passende kwaliteit zou opleveren

In de IenW begroting zijn middelen geraamd voor exploitatie van het regeringsvliegtuig. De aan te gane verplichting voor het leasebedrag van het tijdelijke interim-vliegtuig zal hoger zijn dan de thans beschikbare middelen op de IenW begroting. De dekking hiervoor wordt binnen de IenW begroting gevonden en zal per voorjaarsnota aan uw Kamer worden gepresenteerd.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga