Kamerstuk 34775-X-86

Reactie op verzoek commissie om de bijlagen bij het onderzoeksrapport ‘voorvallen tijdens het vervoer van gevaarlijke stoffen’ naar de Kamer te sturen

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 7 maart 2018
Indiener(s): Barbara Visser (staatssecretaris defensie) (VVD), Ank Bijleveld (minister defensie) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-X-86.html
ID: 34775-X-86

Nr. 86 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 maart 2018

Op 22 februari jl. heeft uw Kamer verzocht om de bijlagen bij het onderzoeksrapport «voorvallen tijdens het vervoer van gevaarlijke stoffen». In deze bijlagen zijn de voorvallenmeldingen opgenomen die tussen 2013 en 2016 zijn gedaan ten aanzien van het vervoer van gevaarlijke stoffen. Deze meldingen waren aanleiding voor het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK) om het onderzoek naar het vervoer van gevaarlijke stoffen te starten.

Zoals uiteengezet in onze brief van 8 februari jl. (Kamerstuk 34 775 X, nr. 81) hecht Defensie grote waarde aan het beschermen en stimuleren van de onderzoeks- en meldingscultuur die noodzakelijk is voor een lerende organisatie. Het openbaar maken van deze bijlagen zou hieraan afbreuk kunnen doen. Om deze reden zullen de bijlagen niet (vertrouwelijk) aan uw Kamer worden aangeboden. Vanzelfsprekend mag dit besluit geen afbreuk doen aan de informatiepositie van de Kamer. Om die reden willen wij de Kamer aanbieden om het meldingssysteem, de verzochte bijlagen en de wijze waarop er gevolg wordt gegeven aan meldingen bij het eerstvolgende werkbezoek van de Vaste Kamercommissie aan het CLSK op 13 april toe te lichten.

De Minister van Defensie, A.Th.B. Bijleveld-Schouten

De Staatssecretaris van Defensie, B. Visser