Gepubliceerd: 12 januari 2018
Indiener(s): Barbara Visser (staatssecretaris defensie) (VVD), Ank Bijleveld (minister defensie) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-X-71.html
ID: 34775-X-71

Nr. 71 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 januari 2018

De vaste commissie voor Defensie heeft ons 21 november jl. verzocht om een overzicht van de stukken die wij in 2018 naar de Kamer sturen, waarin rekening is gehouden met het nieuwe regeerakkoord en met de uitkomsten van de begrotingsbehandeling dit najaar.

In de bijlage is het gevraagde overzicht opgenomen.

De Minister van Defensie, A.Th.B. Bijleveld-Schouten

De Staatssecretaris van Defensie, B. Visser

BIJLAGE: Jaarplanning van te verzenden stukken door de Minister en Staatssecretaris van Defensie in 2018

Januari

Vastgoedrapportage

Evaluatie helikopter laagvlieggebieden

Jaarplan Kustwacht Caribisch gebied

ADR eindevaluatie over het programma basisimplementatie ERP

Eindrapport commissie Van der Veer

Maart

Defensienota

Reactie IBO Zicht op gereedheid

Reactie beleidsdoorlichting Budget Internationale Veiligheid

Reactie op het rapport van het CBS over een defensiespecifieke prijsindex

Reactie op het rapport van de WRR Veiligheid in een wereld van verbindingen

Reactie op het rapport van de AIV Navo

Medische voorzieningen route-tijdtabel

Integrale aanpak veiligheid en integriteit, inclusief reactie commissie van de Veer en tussentijdse resultaten van de commissie Giebels

Aanpak diversiteit

April

Rapport paritaire commissie Vreeman over chroom-6 bij Defensie (reactie volgt later)

Reactie OVV-rapport over het mortierongeval in Mali

Mei

Jaarverslag MIVD

Jaarverslag Inspecteur-generaal der Krijgsmacht

Jaarverslag Inspecteur Militaire Gezondheidszorg

Jaarverslag van de Kustwacht Caribisch gebied

Tussentijdse evaluatie van de Nederlandse bijdrage aan missies en operaties, inclusief inzet van Vessel Protection Detachments

Juni

Jaarrapportage personeel over 2017

Veteranennota

Juli

Eindrapport commissie Giebels over een sociaal veilige werkomgeving

Augustus

Opzet en vraagstelling beleidsdoorlichting gepland voor 2019

September

Materieelprojectenoverzicht 2018

Oktober

Jaarrapportage F-35

November

Jaarrapportage internationale militaire samenwerking

December

Beleidsmatige mutaties na Najaarsnota

Beleidsdoorlichting Vorming Defensie Helikopter Commando

Nederlandse bijdrage snel inzetbare capaciteiten

Toelichting

Defensie verstuurt rapportages en verslagen zoveel mogelijk op twee momenten, namelijk op Prinsjesdag in september en Verantwoordingsdag in mei. Informatie wordt openbaar verstrekt, tenzij er belangrijke redenen zijn dit niet te doen, bijvoorbeeld als de operationele veiligheid of commerciële belangen in het geding zijn. De begroting en het jaarverslag worden verzonden door de Minister van Financiën.

Defensienota

De Defensienota is voorzien voor het eerste kwartaal van 2018, met in de bijlage(n) de met de nota samenhangende A-documenten van materieelprojecten.

De reacties op het Interdepartementaal Beleidsonderzoek «Zicht op gereedheid», de beleidsdoorlichting Budget Internationale Veiligheid en het rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek over een defensiespecifieke prijsindex worden tegelijkertijd aangeboden. U ontvangt dan ook de reactie op het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid »Veiligheid in een wereld van verbindingen» dat in april 2017 is uitgebracht.

Inzetbaarheid

Vanaf 2018 rapporteert Defensie bij de begroting en bij het jaarverslag over de inzetbaarheid en gereedheid van de krijgsmacht. De rapportage bij het jaarverslag is gericht op verantwoording over het afgelopen jaar en de rapportage bij de begroting is gericht op de factoren die van invloed zijn op de inzetbaarheid en gereedheid van de krijgsmacht voor het aankomende jaar. Gevoelige informatie wordt gebundeld en vertrouwelijk aangeboden.

Investeringen

Het Defensie Materieel Proces (DMP) blijft onverminderd van kracht en voorziet in rapportages aan uw Kamer over materieelprojecten met een financiële omvang van € 25 miljoen en groter. Voorts kan uw Kamer, door toepassing van de regeling Grote Projecten, vragen om uitgebreide informatievoorziening over een specifiek project.

Voorts stellen wij voor de afzonderlijke rapportage over de verwerving F-35 terug te brengen naar een per jaar. Relevante ontwikkelingen op het gebied van helikopters, pantservoertuigen, vastgoed en IT worden voortaan gepresenteerd in een vernieuwde versie van het materieelprojectenoverzicht. De afzonderlijke rapportages over deze projecten komen daarmee te vervallen1.

Met het rijksbrede ICT dashboard rapporteert het Ministerie van BZK aan de Kamer over niet-wapensysteemgebonden IT-projecten groter dan € 5 miljoen. Defensie levert hiervoor gegevens aan. De adviezen over IT-projecten van Bureau ICT Toetsing (BIT) ontvangt de Kamer binnen vier weken na vaststelling door Defensie.

Personeel

Vanaf 2018 ontvang u eenmaal per jaar bij het jaarverslag de personeelsrapportage over het afgelopen jaar. De personeelsrapportage bevat informatie over de uitvoering van het plan van aanpak behoud en werving en over toezeggingen op personeelsgebied. De personeelsrapportage bij de begroting over de eerste helft van het lopende jaar komt te vervallen. U wordt in de begroting geïnformeerd over nieuwe toezeggingen op personeelsgebied en in het jaarverslag over de adaptieve krijgsmacht.

Inzet

Het besluit voor de inzet van Nederlandse militairen in het buitenland en de verlenging of beëindiging daarvan, wordt conform de geldende artikel 100-procedure aan de Kamer gemeld.

  • Bij nieuwe missies en operaties wordt de Kamer geïnformeerd over de mogelijke gevolgen voor de personeelscapaciteit bij de (ondersteunende) onderdelen van de krijgsmacht.2

  • Bij nieuwe missies en operaties wordt de Kamer geïnformeerd over de materiële gereedheid alsmede de gevolgen daarvan voor de operationele gereedheid, inclusief de financiële aspecten daarvan.3

  • Bij het opstellen van nieuwe artikel 100-brieven zal worden gekeken naar de opbouw van de artikel 100-brieven en het deel van de militaire bijdrage daar in. Daarbij worden voortaan ook de medische aspecten en munitieveiligheid meer expliciet worden opgenomen, zodat de Kamer zich daarover een duidelijker beeld kan vormen.4

  • Na beëindiging van de Nederlandse inzet bij de artikel 100-missies wordt conform het Toetsingskader binnen een half jaar een eindevaluatie naar de Kamer gestuurd.

  • Zodra het OM Defensie bericht omtrent de uitkomst van een onderzoek naar mogelijke gevallen van burgerslachtoffers, zal de Minister de Kamer hierover informeren. 5

Ministeriële bijeenkomsten

Voor zowel de Navo als de EU zijn er jaarlijks vier ministeriële bijeenkomsten (twee informele en twee formele). Een week voorafgaand aan het algemeen overleg over die ministeriële bijeenkomsten ontvangt de Kamer de geannoteerde agenda. Na elke ministeriële bijeenkomst ontvangt de Kamer een verslag.

Varia

Met het verschijnen van een nieuw regeerakkoord komt de rapportage voortgang maatregelen beleidsbrief 2011, nota In het Belang van Nederland en de taakstelling Rijksdienst van € 48 miljoen te vervallen.