Kamerstuk 34775-X-69

Reactie op het verzoek van het lid Ploumen, gedaan tijdens de Regeling van Werkzaamheden van 20 december 2017, over ontgroeningsrituelen bij de krijgsmacht

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 22 december 2017
Indiener(s): Barbara Visser (staatssecretaris defensie) (VVD), Ank Bijleveld (minister defensie) (CDA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-X-69.html
ID: 34775-X-69

Nr. 69 BRIEF VAN DE MINISTER EN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 december 2017

In uw brief van 20 december jl. verzoekt u mij te reageren op het verzoek zoals dat is gedaan door het lid Ploumen naar aanleiding van berichtgeving over een inwijdingsritueel bij de luchtmobiele brigade (Handelingen II 2017/18, nr. 37, item 5). In deze brief geef ik u mijn reactie mede namens de Minister.

Minister Bijleveld en ik hebben woensdag 13 december jl. een werkbezoek gebracht aan de 11 luchtmobiele brigade in Schaarsbergen. Doel van het werkbezoek was een kennismaking met het personeel. Tijdens de gesprekken met het personeel zijn op een open wijze verschillende onderwerpen ter sprake gekomen.

Als het gaat om ontgroeningen dan is het van belang te benadrukken dat deze zijn verboden. Wel kent Defensie inwijdingsrituelen. Deze inwijdingsrituelen, leveren, wanneer uitgevoerd volgens de defensie-brede aanwijzing die geldt voor inwijdingsrituelen, een positieve bijdrage aan de saamhorigheid en het «esprit de corps». Dit blijkt ook uit het recente promotieonderzoek «Effecten van een verbeterde introductieperiode op het KMA» van luitenant-kolonel Dalenberg.

In mijn brief van 6 december jl. (Kamerstuk 34 775 X, nr. 61) heb ik u geïnformeerd over de instelling en de onderzoeksopdracht van de commissie Sociaal veilige werkomgeving Defensie (hierna: commissie-Giebels). De commissie doet onderzoek naar de mogelijkheden om de meldingsbereidheid, het meldingssysteem en de nazorg aan melders te verbeteren. De commissie-Giebels zal eind maart met haar eerste tussentijdse bevindingen komen en in juli met een definitief rapport.

Eerder heb ik u gemeld dat naast de commissie-Giebels er ook intern aanvullende acties zijn ingezet, naast het al bestaande integriteitsbeleid. Hierbij wordt ook de regelgeving van inwijdingsrituelen bezien om de goede uitvoering hiervan te waarborgen. Vooral de rol en de verantwoordelijkheid van het (leidinggevend) kader zal hierbij verder worden verduidelijkt. De resultaten van deze interne inventarisatie worden begin volgend jaar verwacht.

Op basis van tussentijdse bevindingen van de commissie-Giebels, het eindrapport van de commissie-Van der Veer over fysieke veiligheid en de interne inventarisatie zal ik in het eerste kwartaal van 2018 een integraal plan veiligheid en integriteit opstellen en dat de Kamer aanbieden. In de nog te verschijnen Defensienota wordt extra prioriteit gegeven aan veiligheid.

Ik roep huidige en voormalige defensiemedewerkers op om aangifte te doen van strafbare feiten en melding te doen van ontoelaatbaar gedrag bij de commandant, het COID en het tijdelijke externe meldpunt bij de Commissie-Giebels.

De Minister van Defensie, A.Th.B. Bijleveld-Schouten

De Staatssecretaris van Defensie, B. Visser