Kamerstuk 34775-VII-9

Verlenging diverse subsidieregelingen Minister van BZK per 1 januari 2018

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 7 november 2017
Indiener(s): Kajsa Ollongren (viceminister-president , minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-VII-9.html
ID: 34775-VII-9

Nr. 9 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Ontvangen ter Griffie op 7 november 2017.

De voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling is aan de Kamer overgelegd tot en met 7 december 2017.

De voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling kan niet eerder worden gedaan dan op 8 december 2017.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 november 2017

Met deze brief leg ik met toepassing van artikel 24a, vierde lid, van de Comptabiliteitswet 2001 het ontwerp van een wijziging van een aantal subsidieregelingen aan uw Kamer voor1. Het betreft de Subsidieregeling Stichting VSO 2013, de Subsidieregeling SVO 2015, de Subsidieregeling Oorlogsgravenstichting 2013 en de Subsidieregeling Stichting A en O-fonds Rijk. Deze regelingen vervallen met ingang van 1 januari 2018. Voorgesteld wordt deze regelingen met één jaar te verlengen. Hieronder wordt dit per regeling gemotiveerd.

Subsidieregeling Stichting VSO 2013 en Subsidieregeling SVO 2015

In de Stichting Verbond Sectorwerkgevers (VSO) en de Stichting Verdeling Overheidsbijdragen (SVO) zijn respectievelijk de overheidswerkgevers en de vakorganisaties van overheidswerknemers verenigd. Met de Subsidieregeling Stichting VSO 2013 en de Subsidieregeling SVO 2015 wordt aan beide stichtingen subsidie verleend ten behoeve van het in stand houden van een adequaat overlegstelsel inzake arbeidsmarktbeleid. De evaluaties van deze subsidieregelingen zijn op 28 augustus 2017 aangeboden aan de Tweede Kamer (Kamerstuk 34 550 VIII, nr. 144). De uitkomsten van deze evaluaties worden meegenomen in de besluitvorming over de toekomstige subsidiëring van de stichting VSO en de SVO. In afwachting van deze besluitvorming worden beide subsidieregelingen met een jaar verlengd. De activiteiten die worden gesubsidieerd en de criteria waaronder die subsidiëring plaatsvindt, blijven ongewijzigd.

Subsidieregeling Oorlogsgravenstichting 2013

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verstrekt aan de Oorlogsgravenstichting een subsidie met het oog op de vijf doelen die in de Subsidieregeling Oorlogsgravenstichting 2013 worden genoemd. Het gaat hierbij om het aanleggen en in stand houden van de in de subsidieregeling bedoelde graven en erevelden, bezoeken van nabestaanden aan graven en erevelden die zich buiten Nederland bevinden, het verstrekken van informatie en geven van voorlichting, het doen van necrologisch onderzoek en het verzorgen van bloemleggingen op Nederlandse oorlogsgraven en bij de door de stichting in stand gehouden gedenkstenen van Nederlandse oorlogsslachtoffers. In 2016 is de Subsidieregeling Oorlogsgravenstichting 2013 geëvalueerd. De gesprekken met de Oorlogsgravenstichting over de verwerking van de evaluatieresultaten lopen nog. Om de continuïteit van de subsidieverlening ook in 2018 te waarborgen wordt de subsidieregeling met een jaar ongewijzigd verlengd.

Subsidieregeling Stichting A en O-fonds Rijk

De Stichting A en O-fonds Rijk is op 6 april 1994 opgericht voor onbepaalde tijd. Het vermogen van de stichting wordt overwegend gevormd door bijdragen voortvloeiend uit afspraken gemaakt in het Sectoroverleg Rijk (SOR). Deze bijdragen zijn geformaliseerd in de Bijdragebeschikking Stichting Arbeids- en Opleidingsfonds Rijk van 1 februari 2008. De subsidieregeling is afgeleid van dit besluit.

Op 24 september 2015 hebben de onderhandelaars in het SOR een uitvoeringsakkoord afgesloten, waarin is herbevestigd dat het A en O-fonds Rijk een belangrijke bijdrage levert aan de uitvoering van het personeelsbeleid van het Rijk op het gebied van de arbeidsmarkt, werkgelegenheid en scholingsbeleid. Voor het uitvoeren van haar taken ontvangt het A en O-fonds jaarlijks een bedrag via de begroting van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in de vorm van een subsidie. Partijen hebben vastgesteld dat deze bijdrage in het verleden expliciet uit de arbeidsvoorwaardenruimte beschikbaar is gesteld en dat daar een paritair besluit aan ten grondslag lag. Zonder overeenstemming met de partijen in het sectoroverleg is een wijziging van de hoogte van de bijdrage niet mogelijk. Bovendien is in artikel 2, derde lid, van de subsidieregeling bepaald dat bij een besluit om de subsidie niet meer te verstrekken een termijn van drie jaar in acht moet worden genomen.

In 2017 is gestart met de evaluatie van de subsidieregeling. In afwachting van de uitkomsten van deze evaluatie wordt de subsidieregeling met een jaar ongewijzigd verlengd.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren