Kamerstuk 34775-VII-72

Evaluatie van de subsidieregeling Stichting Koninklijk Paleis te Amsterdam (SKPA) en aanbieding nieuwe subsidieregeling

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 21 augustus 2018
Indiener(s): Kajsa Ollongren (viceminister-president , minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-VII-72.html
ID: 34775-VII-72

Nr. 72 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Ter griffie van de Tweede Kamer der Staten-Generaal ontvangen op 21 augustus 2018.

De wens om over de voorgenomen voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling nadere inlichtingen te ontvangen kan door of namens de Kamer of door ten minste dertig leden van de Kamer te kennen worden gegeven uiterlijk op 3 oktober 2018.

De voordracht voor de vast te stellen ministeriële regeling kan niet eerder worden gedaan dan op 4 oktober 2018 dan wel binnen veertien dagen na het verstrekken van de in de vorige volzin bedoelde inlichtingen.

Bij de termijnen is rekening gehouden met de recesperiode van de Tweede Kamer.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 augustus 2018

Op grond van artikel 4:24 van de Algemene wet bestuursrecht is de subsidieregeling Stichting Koninklijk Paleis te Amsterdam (SKPA) in 2017 geëvalueerd. Hierbij bied ik u het evaluatierapport aan1.

De resultaten van het evaluatieonderzoek vormen voor mij aanleiding om de financiële relatie tussen het Ministerie van BZK en de SKPA in de vorm van een nieuwe subsidieregeling te continueren. Hierbij bied ik u de conceptregeling voor de komende vijf jaar aan2.

De voorlegging geschiedt in het kader van de wettelijk voorgeschreven voorhangprocedure (artikel 4.10, zesde lid, van de Comptabiliteitswet 2016) en biedt uw Kamer de mogelijkheid zich uit te spreken over de conceptregeling voordat ik deze zal ondertekenen en ter publicatie aan de Staatscourant zend.

Op grond van de aangehaalde bepaling onderteken ik de conceptregeling niet eerder dan 30 dagen nadat het ontwerpbesluit aan uw Kamer is overgelegd, waarbij ik rekening zal houden met het reces van uw Kamer.

Uitgangspunt voor het evaluatieonderzoek was de statutaire bepaling van de stichting en tevens doelstelling van de subsidieregeling dat de stichting zich richt op «een veelvuldiger gebruik van het paleis» op momenten dat de Koning het gebruik aan de stichting delegeert.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat:

  • «Het evaluatieonderzoek heeft aangetoond dat er bij de SKPA sprake is van doeltreffendheid. De effectieve realisatie van het beleid, de openstelling van het paleis voor het publiek, de organisatie van tentoonstellingen en symposia en de uitreiking van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en overige evenementen zijn gedurende de jaren van het onderzoek gerealiseerd.»

  • «Of de (beleids)effecten, de kosteneffectiviteit of de prestaties niet met de inzet van meer of minder middelen gerealiseerd kunnen worden, is op basis van de beschikbare documentatie niet vast te stellen. [...] Het resultaat van het evaluatieonderzoek is dat niet gesteld kan worden dat er bij SKPA sprake is van (on)doelmatigheid.»

Verder blijkt uit het onderzoek dat de stichting er in geslaagd is om vanaf 2009 een stijgend aantal bezoekers te ontvangen, wat van invloed is geweest op de financiële ontwikkelingen van de stichting.

De evaluatie toonde echter tevens aan dat de inkomsten van de stichting sterk afhankelijk zijn van de openstelling en dat de openstelling deels afhankelijk is van het gebruik van het paleis door het staatshoofd. Daardoor moet steeds rekening worden gehouden met een aanzienlijke marge van onzekere inkomsten waar weinig sturing op mogelijk is.

Deze uitkomsten van het onderzoek zijn voor mij aanleiding om te kiezen voor het behoud van de financiële relatie tussen het ministerie en de stichting in de vorm van een nieuwe subsidieregeling. De subsidie richt zich wederom op een veelvuldig gebruik van het paleis. De bijdrage aan de activiteiten die de SKPA daartoe ontplooit kan in vergelijking tot de vorige subsidieregeling lager uitvallen gezien de gezonde financiële situatie waarin de stichting verkeert. Ik stel een bedrag van € 50.000 per jaar beschikbaar. In overeenstemming met de Comptabiliteitswet 2016, artikel 4.10, tweede lid, kent de nieuwe regeling opnieuw een horizonbepaling van vijf jaar.

De subsidieregeling wordt van kracht na vaststelling en publicatie in de Staatscourant. De subsidie zal vermeld worden in de subsidiebijlage van de begroting van het Ministerie van BZK. Het evaluatierapport zal gepubliceerd worden op www.rijksoverheid.nl

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren