Kamerstuk 34775-VII-45

Uitvoering begroting 2017 Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII), Wonen en Rijksdienst (XVIII) en het Gemeentefonds (B)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2018

Gepubliceerd: 21 december 2017
Indiener(s): Kajsa Ollongren (viceminister-president , minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34775-VII-45.html
ID: 34775-VII-45

Nr. 45 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 december 2017

Hierbij informeer ik uw Kamer, vooruitlopend op de Slotwet 2017, over enkele zaken die in de realisatie van de begroting 2017 (uitgaven) raken aan het artikelniveau in de begrotingen Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII), Wonen en Rijksdienst (XVIII) en het Gemeentefonds (B).

Begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII)

Artikel 2. Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD)

Naar verwachting zal er op dit artikel sprake zijn van een lichte overschrijding van de uitgaven. Over de exacte omvang wordt uw Kamer bij Slotwet geïnformeerd.

Artikel 6. Dienstverlenende en innovatieve overheid-diverse opdrachten

6.2 Informatiebeleid en ontwikkeling e-overheidsvoorzieningen

Op artikel 6.2 is een subsidie toegekend aan de Koninklijke Bibliotheek van € 0,12 mln. om bij 10 pilotbibliotheken een aanpak te implementeren waarmee (autochtone) laaggeletterden een cursus kunnen volgen op het gebied van taal en digitale vaardigheden. Verder is een subsidie toegekend van € 0,05 mln. voor de Big Improvement Day. De toekenning van deze subsidies leidt tot een overschrijding van circa € 0,13 mln.

6.4 Burgerschap

Binnen dit artikelonderdeel gaat het om een drietal mutaties van in totaal € 0,7 mln. De eerste mutatie betreft een bedrag van € 0,33 mln. dat beschikbaar wordt gesteld voor de ondersteuning van de Regieraad Responsieve Overheid, voor beleid gericht op de Algemene wet bestuursrecht. Voor Zicht op Ondermijning is een bedrag van € 0,3 mln. toegekend aan ICTU om de digitale processen binnen en tussen overheden te verbeteren. Tot slot zijn kosten gemaakt voor de Dag van de Lokale Democratie gericht op versterking en vernieuwing van de lokale democratie na de gemeenteraadsverkiezingen.

6.5 Reisdocumenten en basisregistratie personen

Bij artikel 6.5 Reisdocumenten en basisregistratie personen is sprake van een herschikking tussen instrumenten ten behoeve van een betaling aan Saba voor werkzaamheden in het kader van de backoffice-kosten (€ 0,2 mln.). Deze betalingen verliepen eerst via RvIG, maar worden nu rechtstreeks aan Saba overgemaakt.

Daarnaast wordt aan RvIG een bijdrage verstrekt voor een tegenvaller in het kader van budgetfinanciering BRP 2017. Dit leidt tot een overschrijding van € 0,7 mln. op de bijdrage aan RvIG.

Artikel 7. Arbeidszaken overheid

7.1. Overheid als werkgever

Er is een subsidie verstrekt aan de wethoudersvereniging (€ 0,3 mln.) gericht op permanente educatie, loopbaanprogramma’s en nieuwe wethouders mede in het kader van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Dit leidt tot een beleidsmatige mutatie van € 0,1 mln.

Begroting Wonen en Rijksdienst (XVIII)

Artikel 1. Woningmarkt

1.1 Betaalbaarheid

Het vorige kabinet heeft in 2013 maatregelen genomen om fraude bij de toeslagen tegen te gaan. De definitieve BZK-bijdrage wordt nu afgerekend, hetgeen betekent dat in 2017 eenmalig € 6 mln. wordt terugontvangen van de begroting van Financiën (IXB). De programmaopbrengsten van de maatregelen liggen met name bij andere toeslagen dan de huurtoeslag.

Aan Woningstichting Geertruidenberg (WSG) is saneringssteun ter hoogte van afgerond € 26,4 mln. verstrekt voor het derde en vierde kwartaal van 2017. Deze betaling is conform het saneringsbesluit uit 2013. De kosten die door de Stichting Vestia worden gemaakt voor onderzoek naar de aansprakelijkheid van de bij de derivatenproblematiek betrokken banken, komen voor 40% ten laste van de risicovoorziening voor Sanerings- en Projectsteun Woningcorporaties. Voor gemaakte kosten in het laatste kwartaal van 2016 en de eerste twee kwartalen van 2017 ontvangt Vestia circa € 0,5 mln. De uitvoeringskosten van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) worden voor 2018 geraamd op € 0,5 mln. (verplichtingen). Deze middelen worden onttrokken aan de risicovoorziening voor sanerings- en projectsteun aan woningcorporaties

Naast bovenstaande beleidsmatige leidt de verbetering van de conjunctuur tot een meevaller bij de huurtoeslag. De gunstige economische ontwikkeling zorgt voor een hogere inkomensontwikkeling bij huurtoeslagontvangers in vergelijking met de raming, waardoor minder huurtoeslag wordt toegekend dan geraamd en minder aanvragers recht hebben op een nabetaling bij de definitieve toekenning. Daarnaast is sprake van lagere voorschotten en lagere nabetalingen bij de vaststelling van de definitieve bijdragen voor het toeslagjaar 2016. Naar verwachting gaat het om lagere uitgaven (circa € 140 mln.) en hogere ontvangsten (circa € 30 mln.). Bij Slotwet 2017 wordt de precieze omvang van de meevaller definitief bekend.

Artikel 2. Woonomgeving en bouw

2.1 Energie en bouwkwaliteit

Op dit artikelonderdeel gaat het om de administratieve afhandeling van een toegekende subsidie aan VvE’s voor verschillende projecten ter ondersteuning van VvE’s. Denk hierbij aan duurzaam VvE-beheer, het houden van voorlichtings-bijeenkomsten en het oplossen van problematiek voor kleine VvE’s. Daarnaast is een subsidie aan Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) voor de preventieve aanpak van funderingsproblematiek toegekend. Tezamen leidt dit tot een beleidsmatige mutatie van ongeveer € 0,1 mln.

2.2 Woningbouwproductie

Voor de bijdrage aan het Atelier Rijksbouwmeester voor een advies over de verstedelijkingsopgave (€ 0,05 mln.) is het instrument bijdrage medeoverheden toegevoegd aan het artikelonderdeel 2.2 Woningbouwproductie.

2.3 Kwaliteit woonomgeving

Voor de bijdrage aan het CBS (€ 0,08 mln.) ten behoeve van landelijke informatievoorziening vastgoedgebruik is het instrument bijdrage ZBO’s/RWT toegevoegd aan het artikelonderdeel 2.3 Kwaliteit woonomgeving.

Artikel 3. Kwaliteit Rijksdienst

Het agentschap UBR heeft een bijdrage ontvangen voor de Rijksbrede helpdesk E-facturen en logistiek Hub 2017 (samen € 0,27 mln.). Tevens heeft UBR een bijdrage ontvangen voor het programma «Versterking HR ICT Rijk (€ 0,6 mln.). Deze bijdragen worden opgevangen binnen dit artikel.

Gemeentefonds (B)

Verhoogde asielinstroom

De bijdragen aan gemeenten voor verhoogde asielinstroom worden nog aangepast aan het daadwerkelijk aantal geplaatste vergunninghouders in 2017. De realisatie over 2017 zal lager zijn dan geraamd. Een deel van het verplichtingenbudget wordt bij Slotwet doorgeschoven naar 2018. Het bijbehorende kasbudget gaat ook mee naar 2018.

De hiervoor genoemde onderwerpen hebben zich voorgedaan na de besluitvorming over de Najaarsnota 2017 en maken geen onderdeel uit van de Tweede Suppletoire begrotingen 2017. De begrotingswijzigingen die met de genoemde onderwerpen samenhangen zullen als onderdeel van de realisatie van de begroting 2017, in de Slotwet 2017 worden verwerkt.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mede namens de Staatssecretaris, K.H. Ollongren