Kamerstuk 34763-20

Onderzoek naar de mogelijkheden voor het monitoren van de gevolgen van de toepassing van de Wet Damocles

Dossier: Wijziging van de Opiumwet (verruiming sluitingsbevoegdheid)

Gepubliceerd: 25 oktober 2023
Indiener(s): Dilan Yeşilgöz-Zegerius (minister justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen: bestuursrecht openbare orde en veiligheid organisatie en beleid recht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34763-20.html
ID: 34763-20

Nr. 20 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 oktober 2023

Met deze brief informeer ik uw Kamer over het onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) naar de mogelijkheden voor het monitoren van de gevolgen van de toepassing van de Wet Damocles. Het onderzoek is in opdracht van het WODC uitgevoerd door onderzoeksbureau ProFacto.

De aanleiding voor dit onderzoek is de motie Sneller en Van Nispen waarin de regering is verzocht om samen met gemeenten en woningbouwcorporaties een plan van aanpak op te stellen hoe de gevolgen van de Wet Damocles adequaat kunnen worden gemonitord. De Wet Damocles, artikel 13b Opiumwet, geeft de burgemeester de bevoegdheid om op te treden tegen drugshandel of strafbare voorbereidingshandelingen in – of nabij panden middels het opleggen van een last onder bestuursdwang. In de praktijk kan het toepassen van de bevoegdheid leiden tot een waarschuwing, een last onder dwangsom of de sluiting van een pand of perceel.

Dezelfde motie verzocht de regering om een jaar na toezending van dit plan van aanpak aan de Tweede Kamer te rapporteren over de monitor.1 In reactie daarop heb ik u laten weten dat ik het WODC heb gevraagd om een verkennend onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden om de gevolgen van de Wet Damocles te kunnen monitoren.

De belangrijkste conclusies uit het rapport zijn de volgende:

  • 1. Een periodieke monitor naar de gevolgen van de toepassing van de Wet Damocles is niet haalbaar. Er kleven praktische en juridische bezwaren aan het opzetten en uitvoeren van een monitor.

  • 2. Er is geen brede behoefte aan een monitor. De algemene gedachte is dat een eenmalig onderzoek voldoende inzicht verschaft in de gevolgen van de inzet van Damoclesmaatregelen.

  • 3. Er zijn andere onderzoeken mogelijk waarmee inzicht kan worden verkregen in de gevolgen van de toepassing van Damoclesmaatregelen, zoals een vergelijkend onderzoek tussen verschillende «Damocles regimes» en een verdiepend onderzoek naar een specifieke doelgroep of een specifiek gevolg.

  • 4. Het overzicht van de gevolgen die zich voor doen, of voor kunnen doen, dat is opgesteld in het kader van dit onderzoek kan nu al bruikbaar zijn voor gemeenten bij de toepassing van de Wet Damocles.

Ik ga met betrokken partijen over de uitkomsten van het onderzoek in gesprek en zal uw Kamer uiterlijk begin volgend jaar een inhoudelijk beleidsreactie doen toekomen.

De Minister van Justitie en Veiligheid, D. Yeşilgöz-Zegerius