40,0 %
60,0 %

50PLUS

CU

PVV

SGP

PvdA

D66

SP

DENK

VVD

PvdD

CDA

FVD

GL


Nr. 9 AMENDEMENT VAN DE LEDEN BISSCHOP EN KWINT

Ontvangen 5 oktober 2017

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Artikel I, onderdeel A, onder 2, komt te luiden:

2. Na het elfde lid worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 12. Het bevoegd gezag kan om lichamelijke of psychische redenen voor individuele leerlingen afwijken van het negende lid, onderdeel b.

  • 13. Van iedere afwijking als bedoeld in het vorige lid, dan wel beëindiging daarvan, doet het bevoegd gezag onverwijld mededeling aan de inspectie.

II

Artikel II, onderdeel A, komt te luiden:

A

Aan artikel 6g worden twee leden toegevoegd, luidende:

  • 7. Het bevoegd gezag kan om lichamelijke of psychische redenen voor individuele leerlingen afwijken van het eerste, tweede, derde of vierde lid.

  • 8. Van iedere afwijking als bedoeld in het vorige lid, dan wel beëindiging daarvan, doet het bevoegd gezag onverwijld mededeling aan de inspectie.

III

Artikel III, onderdeel A, komt te luiden:

A

Artikel 12 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Het bevoegd gezag kan om lichamelijke of psychische redenen voor individuele leerlingen afwijken van het eerste lid, onderdeel b.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Van iedere afwijking als bedoeld in het vorige lid, dan wel beëindiging daarvan, doet het bevoegd gezag onverwijld mededeling aan de inspectie.

IV

Artikel III, onderdeel B, komt te luiden:

B

Artikel 14a wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid, onderdeel f, komt te luiden:

  • f. het bevoegd gezag kan om lichamelijke of psychische redenen voor individuele leerlingen afwijken van de urennorm, bedoeld in artikel 6g, eerste lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Van iedere afwijking als bedoeld in het tweede lid, onderdeel f, dan wel beëindiging daarvan, doet het bevoegd gezag onverwijld mededeling aan de inspectie.

V

Artikel III, onderdeel C, komt te luiden:

C

Artikel 25 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het vijfde lid komt te luiden:

  • 5. Het bevoegd gezag kan om lichamelijke of psychische redenen voor individuele leerlingen afwijken van de urennorm, bedoeld in het eerste lid.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 6. Van iedere afwijking als bedoeld in het vorige lid, dan wel beëindiging daarvan, doet het bevoegd gezag onverwijld mededeling aan de inspectie.

Toelichting

Indieners zijn van mening dat de verantwoordelijkheid van de school voor het organiseren van een passend onderwijsaanbod vooropgesteld moet worden. Het is niet wenselijk dat de school eerst toestemming dient te verkrijgen van de inspectie om maatwerk te kunnen leveren. Ook is het niet nodig dat jaarlijks voor dezelfde leerling een vrijstelling moet worden aangevraagd. Dit amendement regelt daarom dat het bevoegd gezag van de school de inspectie telkens dient te informeren wanneer voor een leerling wordt afgeweken van de reguliere normen en wanneer die afwijking wordt beëindigd. Zodoende blijft de verantwoordelijkheid voor passend onderwijs primair bij de school, maar verkrijgt de inspectie wel de gewenste informatie om het toezicht te kunnen uitoefenen. Het ontwikkelingsperspectief moet bovendien ten minste jaarlijks met de ouders te worden geëvalueerd.

Bisschop Kwint