Nr. 13 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN DER MOLEN EN BRUINS

Ontvangen 29 juni 2017

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Aan artikel I, onderdeel L, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

3. Onder vernummering van het achtste tot het negende lid, wordt na het zevende lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 8. Onze Minister betrekt bij de beoordeling van het voornemen tot het verzorgen van een nieuwe associate degree-opleiding het oordeel daarover van de rechtspersoon, bedoeld in artikel 1.5.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs.

II

In artikel I, onderdeel O, worden na het eerste onderdeel twee onderdelen ingevoegd, luidende:

1a. Aan het tweede lid wordt een volzin toegevoegd, luidende: Indien het een verzoek betreft voor het verlenen van de graad Associate degree, adviseert de rechtspersoon, bedoeld in artikel 1.5.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs, Onze Minister over de aansluiting tussen opleiding en de arbeidsmarkt.

1b. In het derde lid wordt na «het advies» ingevoegd:, onderscheidenlijk de adviezen,.

III

In artikel I wordt na onderdeel W een onderdeel ingevoegd, luidende:

WA

Na artikel 7.6 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 7.6a. Betrokkenheid beroepspraktijk bij associate degree-opleidingen

  • 1. Indien een instelling een associate degree-opleiding aanbiedt, is de opleiding afgestemd op de beroepspraktijk. Daartoe overlegt het instellingsbestuur regelmatig met de rechtspersoon, bedoeld in artikel 1.5.1 van de Wet educatie en beroepsonderwijs

  • 2. Alvorens het instellingsbestuur een aanvraag om instemming als bedoeld in artikel 6.2, eerste lid, onderdeel a, indient, raadpleegt het de in het eerste lid bedoelde rechtspersoon, over de opleiding.

IV

In artikel IV wordt «In artikel 8.1.1, lid 1b, van de Wet educatie en beroepsonderwijs» vervangen door:

De Wet educatie en beroepsonderwijs wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 1.5.1, eerste lid, wordt, onder vervanging van «, en» aan het slot van onderdeel f door een komma en van de punt aan het slot van onderdeel g door «, en» een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • h. het in voorkomende gevallen adviseren over de aansluiting tussen een associate degree-opleiding als bedoeld in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en de arbeidsmarkt.

B

In artikel 2.4.2, tweede lid, onderdeel b, wordt «onder g» vervangen door: onder g en h.

C

In artikel 8.1.1., lid 1b,.

Toelichting

Dit amendement regelt dat het afnemend beroepenveld betrokken is bij de inrichting van de AD net zoals nu ook het geval is in het Mbo. Omdat de Mbo-instellingen tot 50% van de opleiding verzorgen, is de indiener van mening dat we de betrokkenheid van het afnemende beroepenveld ook bij de inrichting van de AD moeten regelen. Aansluiting is gezocht bij de formulering in de Wet Educatie en Beroepsonderwijs. Het Ministerie betrekt de betrokkenheid van het beroepenveld ook bij het geven van toestemming voor het starten van een AD-opleiding. Het beroepenveld wordt vertegenwoordigd door de Samenwerkingsorganisatie beroepsonderwijs bedrijfsleven.

Van der Molen Bruins