Gepubliceerd: 16 november 2016
Indiener(s): Pieter Omtzigt (CDA)
Onderwerpen: belasting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34555-8.html
ID: 34555-8

31,3 %
68,0 %

SP

Klein

GrBvK

SGP

PvdD

GrKÖ

PVV

50PLUS

PvdA

D66

GL

CDA

Houwers

Monasch

CU

VVD

Van Vliet


Nr. 8 AMENDEMENT VAN HET LID OMTZIGT

Ontvangen 16 november 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In het in artikel III, onderdeel R, opgenomen artikel 38n wordt, onder vernummering van het tweede tot en met vijfde lid tot derde tot en met zesde lid, na het eerste lid een lid ingevoegd, luidende:

  • 2. Het eerste lid is van overeenkomstige toepassing op aanspraken die zijn toegekend aan een directeur-grootaandeelhouder als bedoeld in artikel 19a, tweede lid, zoals dat artikel luidde op 31 december 2016, en met betrekking tot de daartegenover staande verplichting geheel of gedeeltelijk een verzekeraar optreedt als bedoeld in artikel 19a, eerste lid, onderdelen a, b of f, zoals dat artikel luidde op 31 december 2016.

Toelichting

Een deel van de directeur-grootaandeelhouders met een pensioen in eigen beheer heeft een onbepaald deel van dit pensioen ondergebracht bij een verzekeraar. Op grond van het wetsvoorstel is de dga die zijn pensioen in eigen beheer wil afkopen of omzetten in een oudedagsreserve verplicht om het gehele pensioen in eigen beheer premievrij te maken ook voor het deel dat extern verzekerd is. Voortzetting van een bepaald extern verzekerd pensioendeel is wel mogelijk. Hiertoe moet de pensioenbrief worden aangepast.

Met dit amendement wordt eerbiedigende werking gecreëerd voor alle op 1 januari 2017 reeds opgebouwde aanspraken en rechten zodat die alsnog kunnen worden overgedragen aan de BV die de pensioentoezegging heeft gedaan aan de dga. Voor het extern verzekerde deel van het aan een dga toegekende pensioen wordt met het amendement geregeld dat ook na 31 maart 2017 een overdracht naar het (voormalige) eigenbeheerlichaam mogelijk blijft.

Omtzigt