Kamerstuk 34552-27

Amendement van het lid Geurts c.s. over een bredeweersverzekering

Dossier: Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2017)

Gepubliceerd: 9 november 2016
Indiener(s): Elbert Dijkgraaf (SGP), Jaco Geurts (CDA), Pieter Omtzigt (CDA)
Onderwerpen: belasting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34552-27.html
ID: 34552-27

18,7 %
80,7 %

GrBvK

CU

PvdD

VVD

Van Vliet

GL

50PLUS

Klein

SP

Monasch

SGP

CDA

Houwers

GrKÖ

D66

PVV

PvdA


Nr. 27 AMENDEMENT VAN HET LID GEURTS C.S.

Ontvangen 9 november 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Na artikel IX wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IXA

In de Wet op belastingen van rechtsverkeer wordt aan artikel 24, eerste lid, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel h door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • i. brede weersverzekeringen.

II

Na artikel X wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL XA

De Wet op de accijns wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 27a vervalt.

B

In artikel 84c wordt «artikel 27a» vervangen door: artikel 87.

C

Na artikel 86 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 87

  • 1. De artikelen 10.1 en 10.2 van de Wet inkomstenbelasting 2001 zijn van overeenkomstige toepassing op de in de artikelen 27, eerste lid, 35 eerste lid, 71b, tweede lid, 71c, tweede lid, en 71g, tweede lid, vermelde bedragen.

  • 2. In afwijking van het in het eerste lid van overeenkomstige toepassing verklaarde artikel 10.1 van de Wet inkomstenbelasting 2001 worden de bedragen, genoemd in artikel 35, eerste lid, vervangen op de eerste dag van de vierde kalendermaand na de kalendermaand waarin de ministeriële regeling, genoemd in dat artikel 10.1, in de Staatscourant is geplaatst.

III

Aan artikel XVI wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. In afwijking van het eerste lid treedt artikel IXA in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip. In dat besluit wordt zo nodig toepassing gegeven aan artikel 12 van de Wet raadgevend referendum.

Toelichting

Dit amendement zorgt er voor dat er in de Wet op belastingen van rechtsverkeer een vrijstelling van assurantiebelasting wordt opgenomen voor brede weersverzekeringen.

Onder een brede weersverzekering wordt verstaan een verzekering als bedoeld in titel 4.1 van de Regeling Europese EZ-subsidies. Het betreft een verzekering voor agrarische ondernemers tegen schade aan gewassen door extreme en ongunstige weersomstandigheden (zoals ijzel, storm, brand door blikseminslag).

Ten behoeve van nader onderzoek naar staatssteun-aspecten is inwerkingtreding bij koninklijk besluit voorzien.

De budgettaire derving van het vrijstellen van assurantiebelasting voor brede weersverzekeringen bedraagt € 4 miljoen per jaar.

De derving wordt gedekt door het invoeren van een inflatiecorrectie op de specifieke accijns van sigaretten en rooktabak en op het minimumbedrag aan accijns van sigaretten. Deze inflatiecorrectie kan in verband met het aanvragen en produceren van nieuwe accijnszegels niet eerder in werking treden dan op de eerste dag van de vierde maand na de kalendermaand van publicatie van de inflatiecorrectie. Deze jaarlijkse indexatie genereert de volgende opbrengst:

 

2017

2018

2019

2020

2021

Opbrengst

5,6

13,3

28,9

53,3

84,5

Geurts Omtzigt Dijkgraaf