Kamerstuk 34550-XVI-30

Amendement van het lid Bergkamp over onderzoek naar cannabisolie

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 10 november 2016
Indiener(s): Vera Bergkamp (D66)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XVI-30.html
ID: 34550-XVI-30

Nr. 30 AMENDEMENT VAN HET LID BERGKAMP

Ontvangen 10 november 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd

I

In artikel 4 Zorgbreed beleid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 1.000 (x € 1.000).

II

In artikel 4 Zorgbreed beleid worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 1.000 (x € 1.000).

Toelichting

De Transvaalapotheek in Den Haag verstrekt op recept cannabisolie aan patiënten in heel Nederland. In de praktijk blijkt dat verschillende cannabinoïden uit de hennepplant krachtig ingrijpen op het menselijk lichaam. Er liggen vele toepassingen van cannabisolie in het verschiet, zoals behandeling van therapieresistente epileptische patiënten, pijnpatiënten of MS-patiënten. Zij blijken nu al bijzonder veel baat te hebben van het medicinale gebruik van cannabisolie.

Naar de specifieke effecten van cannabisolie is echter nog onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan, hetgeen betekent dat de cannabis nog steeds als niet geregistreerd geneesmiddel aan patiënten wordt verstrekt. Een belangrijke oorzaak voor het gebrek aan onderzoek is het ontbreken van interesse van de farmaceutische industrie in deze olie. Het is voor hen namelijk niet mogelijk om een goed verdienmodel op basis van cannabisolie te maken, omdat dit niet gepatenteerd kan worden.

De overheid zou daarom onderzoek naar de medicinale werking van cannabisolie moeten faciliteren. Het goede medicinale gebruik van deze krachtige planten kan hierdoor een verdere impuls krijgen, en het leed van veel patiënten verzachten. Dit amendement stelt daarom voor een driejarig wetenschappelijk onderzoek naar de geneeskundige werking van cannabisolie te starten.

De kosten hiervoor bedragen in het eerste jaar € 1 miljoen. Dekking hiervoor wordt gevonden in het niet-juridisch verplichte deel van artikel 4 Zorgbreed beleid. In de volgende twee jaren zal deze subsidie met hetzelfde bedrag voortgezet moeten worden.

Bergkamp