Kamerstuk 34550-XVI-18

Amendement van het lid Pia Dijkstra over onderzoek naar positieve gezondheid

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 8 november 2016
Indiener(s): Pia Dijkstra (D66)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XVI-18.html
ID: 34550-XVI-18

38,0 %
62,0 %

GrBvK

SP

SGP

CDA

Monasch

D66

CU

PvdA

Klein

Houwers

GrKÖ

PVV

GL

Van Vliet

VVD

50PLUS

PvdD


Nr. 18 AMENDEMENT VAN HET LID PIA DIJKSTRA

Ontvangen 8 november 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 2 Curatieve Zorg worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 1.000 (x € 1.000).

II

In artikel 2 Curatieve Zorg worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 1.000 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement stelt € 1 miljoen ter beschikking voor onderzoek naar de indeling van de zorg (waarbij positieve gezondheid wordt onderzocht door het Institute for Positive Health). Dekking wordt gevonden bij de nog niet juridische verplichte middelen ten behoeve van de overige bestuurlijk gebonden subsidies en opdrachten op artikel 2.

De indienster stelt voor om de komende drie jaar jaarlijks € 1 miljoen te alloceren voor een onderzoek naar de indeling van de zorg (waarbij positieve gezondheid wordt onderzocht door het Institute for Positive Health).

Een paar jaar geleden is er een verandering in het denken rondom gezondheid teweeg gebracht, onder andere door aanjager Machteld Huber. Zij stelt dat gezondheid niet alleen de afwezigheid van ziekte is maar eerder «[gezondheid als] het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven». De indienster is van mening dat dit een van de basisstenen is en kan zijn voor de inrichting van ons huidige stelsel. Waar de regie bij de patiënt zelf komt te liggen en ruimte is voor een dynamisch evenwicht tussen wensen, expertise en zelfregulatie.

De indienster beoogt met het vrijmaken van middelen om het Institute for Positive Health het concept verder te laten uitwerken, samenwerking met diverse partijen te ontplooien en op deze manier gezondheid niet als doel maar als middel te ontwikkelen in een gezondheidsbevorderende omgeving. Op deze manier kan de patiënt zelf invulling geven aan wat belangrijk is en verdiepen we de mogelijkheden om ons stelsel zo in te richten (en te financieren) dat daar ruimte voor is.

Pia Dijkstra