Kamerstuk 34550-XVI-15

Amendement van de leden Pia Dijkstra en Voortman over € 3 miljoen subsidie voor PrEP tegen HIV-infecties

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2017

Gepubliceerd: 7 november 2016
Indiener(s): Linda Voortman (GL), Pia Dijkstra (D66)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34550-XVI-15.html
ID: 34550-XVI-15

14,7 %
85,3 %

PvdA

GL

VVD

CDA

Klein

GrBvK

SP

PVV

Monasch

50PLUS

CU

PvdD

GrKÖ

Van Vliet

SGP

Houwers

D66


Nr. 15 AMENDEMENT VAN DE LEDEN PIA DIJKSTRA EN VOORTMAN

Ontvangen 7 november 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In de departementale begrotingsstaat worden in artikel 1 Volksgezondheid het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 3.000 (x € 1.000).

II

In de departementale begrotingsstaat worden in artikel 1 Volksgezondheid het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 3.000 (x € 1.000).

Toelichting

Elk jaar zijn er ruim 1.000 nieuwe HIV-infecties in Nederland, waarvan 69% in de risicogroep mannen die seks hebben met mannen. Een groot deel daarvan kan worden voorkomen met het middel PrEP. Dit middel is bewezen effectief. In verschillende landen om ons heen, zoals Frankrijk, Canada, Australië, Noorwegen, Zuid-Afrika en de VS wordt dit middel al beschikbaar gesteld, en met succes. Nederland blijft achter.

Minister Schippers (VWS) stelt «hoe goed de zorg ook is, het is altijd beter om ziekte te voorkomen». Toch wil zij tot 2018 wachten met het bekijken of PrEP beschikbaar kan worden gesteld. Dat er tot die tijd HIV-infecties opgelopen zullen worden die voorkomen hadden kunnen worden is onacceptabel. Bovendien zorgt het uitblijven van PrEP voor een zwarte markt en ongelijkheid tussen zij die de kosten zelf kunnen betalen en zij die dit niet kunnen.

Het beschikbaar stellen van PrEP is niet alleen goed nieuws voor patiënten, maar levert indirect ook een kostenbesparing op omdat er minder (dure) HIV behandelingen nodig zijn. Het Erasmus UMC heeft uitgerekend dat inzetten op PrEP kosteneffectief is, los van de maatschappelijke waarde van minder HIV-patiënten. Bovendien vermindert het gebruik van PrEP een grote angst die leeft bij de risicogroep.

Daarom willen de indieners een subsidie van € 3 miljoen via het RIVM aan de GGD verstrekken om meer mensen in de risicogroep toegang te geven tot PrEP.

Dekking hiervoor wordt gevonden in het niet-juridisch verplichte deel van beleidsartikel 1 volksgezondheid, bij het onderdeel van de post uitvoering van de subsidieregeling publieke gezondheid (blz. 19).

Pia Dijkstra Voortman