Kamerstuk 34543-13

Amendement van het lid Bruins Slot ter vervanging van nr. 10 over een evaluatiebepaling

Dossier: Regels tot uitvoering van het antidopingbeleid en tot instelling van de Dopingautoriteit (Wet uitvoering antidopingbeleid)

Gepubliceerd: 7 februari 2018
Indiener(s): Hanke Bruins Slot (CDA)
Onderwerpen: cultuur en recreatie sport
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34543-13.html
ID: 34543-13

100,0 %
0,0 %

GL

DENK

CU

PVV

FVD

SP

CDA

PvdD

D66

50PLUS

VVD

SGP

PvdA


Nr. 13 AMENDEMENT VAN HET LID BRUINS SLOT TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 101

Ontvangen 7 februari 2018

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel 13 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 13a Evaluatiebepaling

Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zendt binnen vier jaar na de inwerkingtreding van deze wet aan de Staten-Generaal een verslag over de doeltreffendheid en de effecten van deze wet in de praktijk.

Toelichting

Dit amendement introduceert een evaluatiebepaling bij de Wet uitvoering antidopingbeleid. De indiener beoogt hiermee dat de wet na maximaal drie jaar na inwerkingtreding wordt geëvalueerd, zodat de Minister de Kamer hierover binnen vier jaar kan informeren. De indiener wil dat in de evaluatie in ieder geval onderstaande punten worden meegenomen.

Met het wetsvoorstel wordt de Dopingautoriteit een zelfstandig bestuursorgaan. Door deze publiekrechtelijke inkadering van de Dopingautoriteit moeten de juridische risico’s worden weggenomen die verbonden zijn aan de volledig privaatrechtelijk georiënteerde regeling van de verwerking van persoonsgegevens in het kader van de uitvoering van het dopingcontroleproces. Deze juridische risico’s worden echter niet weggenomen voor commerciële organisaties die dopingcontroles uitvoeren. Bovendien ontbreekt toezicht op deze commerciële organisaties. De indiener wil dat in de evaluatie meegenomen wordt welk effect dit heeft op de (effectiviteit van) dopingbestrijding in algemene zin, maar ook op het functioneren van de Dopingautoriteit. Daarnaast wil de indiener dat in de evaluatie wordt meegenomen of met deze situatie voldoende rechtszekerheid voor sporters gegarandeerd is.

In het wetsvoorstel wordt mede opgenomen dat de Dopingautoriteit gegevens mag uitwisselen met de douane, de IGJ en de NVWA. Er is voor gekozen om samenwerking met politie, OM en FIOD te regelen via ofwel een nog op te stellen samenwerkingsprotocol, ofwel een nog op te stellen convenant. De indiener wil dat in de evaluatie wordt opgenomen of de samenwerking met politie, OM en FIOD op deze manier optimaal werkt, en of de gegevensverstrekking van deze organisaties richting de dopingautoriteit afdoende is voor een effectief antidopingbeleid.

Ten slotte wenst de indiener dat geëvalueerd wordt of met de Wet uitvoering antidopingbeleid ook de productie van en handel in dopingproducten effectiever wordt aangepakt, en of hierin nog verbeteringen kunnen worden ondernomen.

Bruins Slot