Gepubliceerd: 7 april 2016
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: bestuur organisatie en beleid recht staatsrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34384-7.html
ID: 34384-7
Origineel: 34384-2

Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 7 april 2016

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel I, onderdeel B, wordt in artikel D 3, eerste lid, tweede volzin, «met ingang van de dag dat de persoon de leeftijd van achttien jaar bereikt» vervangen door: met ingang van de vierenveertigste dag voor het bereiken van de achttienjarige leeftijd.

B

In artikel I, onderdeel Y, komt artikel M 11, tweede volzin, te luiden: De voorzitter doet hetzelfde indien in een retourenveloppe stembescheiden van meer personen zijn gevoegd waarvan er een of meer niet voldoet aan de vereisten die bij of krachtens dit hoofdstuk zijn gesteld of waarvan het aantal stembescheiden niet overeenkomt met het aantal stembiljetten, onderscheidenlijk enveloppen met stembiljet.

Toelichting

Onderdeel A

Op grond van het ingediende wetsvoorstel wordt ook een aanvraag van een zeventienjarige ten behoeve van een permanente registratie als kiezer, wanneer de aanvraag aan alle wettelijke vereisten voldoet, toegewezen, maar wordt de persoon pas geregistreerd met ingang van de dag dat hij achttien jaar wordt. In het wetsvoorstel wordt expliciet gemaakt dat het precieze moment van registratie de vierenveertigste dag voor het bereiken van de achttienjarige leeftijd is. Een dergelijk moment van registratie waarborgt dat ook briefstembescheiden kunnen worden gestuurd aan degenen die op de dag van de stemming achttien jaar worden.

Onderdeel B

In de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel is opgenomen dat het onwenselijk is dat een retourenveloppe terzijde wordt geschoven als daarin kloppende briefstembescheiden worden aangetroffen bij evenveel stembiljetten, enkel omdat de bescheiden gezamenlijk zijn ingediend. Daarop wordt de wettelijke bepaling aangepast.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk