Kamerstuk 34373-35

Amendement van de leden Ronnes en Albert de Vries dat regelt dat zowel pensioengerechtigden als de meerpersoonshuishoudens geen inkomensafhankelijke huurverhoging krijgen

Dossier: Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en enkele andere wetten in verband met het stellen van nadere huurmaatregelen tot verdere bevordering van de doorstroming op de huurmarkt (Wet doorstroming huurmarkt 2015)

Gepubliceerd: 4 februari 2016
Indiener(s): Erik Ronnes (CDA), Albert de Vries (PvdA)
Onderwerpen: huisvesting huren en verhuren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34373-35.html
ID: 34373-35

86,0 %
14,0 %

GrBvK

VVD

PvdA

GL

Van Vliet

SGP

Klein

SP

CU

50PLUS

CDA

PvdD

GrKÖ

D66

PVV

Houwers


Nr. 35 AMENDEMENT VAN DE LEDEN RONNES EN ALBERT DE VRIES

Ontvangen 4 februari 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I wordt onderdeel C als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel 1 wordt in het eerste lid, tweede volzin, voor «een huishouden van 4 of meer personen» ingevoegd: een huishouden waarvan een lid of meerdere leden de pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld in artikel 7a lid 1 van de Algemene Ouderdomswet, heeft of hebben bereikt en.

2. In onderdeel 4 wordt in het vierde lid, vijfde volzin, voor «een huishouden van 4 of meer personen» ingevoegd: een huishouden waarvan een lid of meerdere leden de pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld in artikel 7a lid 1 van de Algemene Ouderdomswet, heeft of hebben bereikt of.

3. In onderdeel 5 wordt het zesde lid als volgt gewijzigd:

a. In onderdeel b wordt «, of» vervangen door een puntkomma.

b. Na onderdeel b wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • ba. dat hij of een ander lid van het huishouden de pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld in artikel 7a lid 1 van de Algemene Ouderdomswet, heeft bereikt, of.

II

In artikel I wordt onderdeel E als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel 1 wordt in het eerste lid, vijfde volzin, voor «of dat deel uitmaken van een huishouden van 4 of meer personen» ingevoegd: dat bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

2. In onderdeel 2 wordt voor «of dat deel uitmaken van een huishouden» ingevoegd «, dat bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd» en wordt na «tot dat deel uitmaken» ingevoegd:, dat bereiken.

III

In artikel IV, onderdeel B, wordt in het tweede lid voor «die huurder deel uitmaakt van een huishouden van 4 of meer personen» ingevoegd: die overige bewoner op 1 januari van het jaar waarin de voorgestelde dag van ingang van de voorgestelde huurprijs is gelegen de op die datum geldende pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld in artikel 7a, eerste lid, van de Algemene Ouderdomswet, heeft bereikt of.

Toelichting

Met dit amendement wil de indiener bewerkstelligen dat zowel de pensioengerechtigden als de meerpersoonshuishoudens geen inkomensafhankelijke huurverhoging krijgen.

In de Tweede nota van wijziging is de situatie komen te vervallen dat voor huishoudens waarvan een persoon met de pensioengerechtigde leeftijd onderdeel uitmaakt, de hogere huurverhoging na inkomenstoets van inflatie+4% niet geldt. Het vervallen van die mogelijke huurverhoging is verschoven naar huishoudens van 4 of meer personen.

Doorstroming voor meerpersoonshuishoudens én voor gepensioneerden is bezwaarlijk. Het NIBUD publiceert voorbeeldbegrotingen voor vele verschillende typen huishoudens. Hieruit kan afgeleid worden dat voor grotere meerpersoonshuishoudens met een inkomen rond € 38.000 de bestedingsruimte inderdaad beperkt is. Dit speelt met name bij echtparen (alleenverdieners) met twee of meer kinderen. Voor gepensioneerden geldt dat zij in 2016 qua koopkracht zowel in euro’s als in procenten veel in moeten leveren en zij amper kans maken door te stromen naar een koopwoning.

Ronnes Albert de Vries