Kamerstuk 34348-56

Amendement van het lid Agnes Mulder c.s. ter vervanging van nr. 33, dat regelt dat bij algemene maatregel van bestuur regels worden gesteld met betrekking tot de monitoring van de gevolgen die een mijnbouwwerk voor het grondwater kan hebben, middels het systeem van met elkaar samenhangende technische, administratieve en organisatorische maatregelen

Dossier: Wijziging van de Mijnbouwwet (versterking veiligheidsbelang mijnbouw en regie opsporings-, winnings- en opslagvergunningen)


36,7 %
63,3 %

CDA

Klein

CU

GL

GrKÖ

PvdA

SGP

50PLUS

D66

Houwers

PVV

GrBvK

SP

Van Vliet

PvdD

VVD


Nr. 56 AMENDEMENT VAN HET LID AGNES MULDER C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 331

Ontvangen 5 juli 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Na artikel III wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IIIa

Aan artikel 2.14, zesde lid, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht wordt een volzin toegevoegd, luidende: Voorts worden bij algemene maatregel van bestuur regels gesteld met betrekking tot de monitoring als bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, onder 6°, voor zover het betreft de gevolgen die het mijnbouwwerk voor het grondwater veroorzaakt.

Toelichting

Dit amendement regelt dat bij algemene maatregel van bestuur regels worden gesteld met betrekking tot de monitoring van de gevolgen die een mijnbouwwerk voor het grondwater kan hebben, middels het systeem van met elkaar samenhangende technische, administratieve en organisatorische maatregelen.

In het bijzonder kunnen regels gesteld worden aan de monitoring van het diepe grondwater in watervoerende lagen, op grotere diepte dan de huidige monitoring op zes meter diepte die momenteel gebruikelijk is. Dit is nodig om de kwaliteit van het grondwater dat gebruikt wordt voor de drinkwatervoorziening te garanderen. Daarmee worden mogelijke verontreinigingen sneller inzichtelijk en kunnen daar maatregelen aan verbonden worden. Bij voorkeur zijn de monitoringsgegevens openbaar beschikbaar. De indieners beogen dat deze algemene maatregel van bestuur binnen een half jaar na inwerkingtreding van deze wet wordt voorgehangen bij de beide kamers der Staten-Generaal.

Agnes Mulder Van Veldhoven Dik-Faber Van Tongeren Wassenberg