Kamerstuk 34300-XIII-88

Amendement van het lid Dijkgraaf c.s. ter vervanging van nr. 85 dat beoogt de vergoedingen voor registratie van marifonen niet opnieuw te introduceren om te voorkomen dat de veiligheid op het water afneemt

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2016

Gepubliceerd: 1 december 2015
Indiener(s): Roelof Bisschop (SGP), Elbert Dijkgraaf (SGP), Jaco Geurts (CDA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34300-XIII-88.html
ID: 34300-XIII-88

38,0 %
62,0 %

PVV

GL

GrKÖ

CU

PvdA

PvdD

D66

SGP

Houwers

Van Vliet

Klein

CDA

GrBvK

VVD

50PLUS

SP


Nr. 88 AMENDEMENT VAN HET LID DIJKGRAAF C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 851

Ontvangen 1 december 2015

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 11 Goed functionerende economie en markten worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 2.255 (x € 1.000).

II

De begrotingsstaat inzake de agentschappen wordt als volgt gewijzigd:

Bij Agentschap Telecom worden het totaal baten en het totaal lasten verlaagd met € 2.255 (x € 1.000).

Toelichting

Het kabinet heeft voorgesteld om de vergoedingen voor registratie van marifonen per 2016 opnieuw in te voeren. Deze vergoeding was per 2008 afgeschaft, onder meer omdat deze vergoeding voor de pleziervaart een belemmering vormde om een marifoon aan te schaffen en dit ten koste ging van de veiligheid op het water. Dat argument geldt nog steeds. Het risico is groot dat door herintroductie van de vergoeding opnieuw een belemmering voor de aanschaf van marifonen wordt opgeworpen, binnenvaartschippers minder mogelijkheden hebben om de pleziervaart te waarschuwen bij een dreigende aanvaring en het aantal aanvaringen toeneemt. De maatschappelijke kosten zijn dan groter dan de begrote baten.

De indieners willen voorkomen dat de veiligheid op het water afneemt en stellen voor om de genoemde vergoedingen niet opnieuw te introduceren. Zij stellen verder voor om de gederfde baten op de begroting van het Agentschap Telecom te financieren uit de niet juridisch verplichte ruimte op begrotingsartikel 11, met name het opdrachtenbudget.

Dijkgraaf Bisschop Geurts