Kamerstuk 34300-XIII-7

Amendement van het lid Schouten dat zorgt voor een verhoging van het budget van Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN) met € 3 miljoen

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2016

Gepubliceerd: 8 oktober 2015
Indiener(s): Carola Schouten (CU)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34300-XIII-7.html
ID: 34300-XIII-7

29,3 %
70,7 %

SP

PvdA

SGP

GrKÖ

Klein

GrBvK

GL

Van Vliet

PVV

Houwers

CU

VVD

CDA

PvdD

50PLUS

D66


Nr. 7 AMENDEMENT VAN HET LID SCHOUTEN

Ontvangen 8 oktober 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De departementale begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 12 Een sterk innovatievermogen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 3.000 (x € 1.000).

II

In artikel 12 Een sterk innovatievermogen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 3.000 (x € 1.000).

Toelichting

Het amendement zorgt voor een verhoging van het budget van Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN) met € 3 miljoen. Met de Maritieme Strategie 2015–2025 wil het kabinet onze maritieme toppositie behouden en versterken in de wereld. Het maritieme cluster, inclusief het havenindustrieel complex, zorgt voor 7,3% van het bruto nationaal product en voor werkgelegenheid van bijna 440.000 personen (5% van de werkgelegenheid in Nederland).

Kennis en innovatie zijn essentieel voor de maatschappelijke en economische rol van het maritieme cluster: scheepvaartveiligheid, schoon vervoer over het water, een effectieve Koninklijke Marine, verantwoord gebruik van de zee en een sterke maakindustrie. In de Maritieme Strategie belooft het kabinet de samenwerking met het maritieme cluster te intensiveren en te onderzoeken «in hoeverre versterking van het maritiem fundamenteel onderzoek en het verhogen van de investeringen in maritiem toegepast onderzoek en de kennisinfrastructuur (zoals grote faciliteiten) noodzakelijk is». Dit strookt niet met de reductie van de vaste overheidsfinanciering van MARIN tot € 3,28 miljoen (7,5% van de MARIN-omzet). Dit is onvoldoende voor het instandhouden van de maritieme kennisbasis en ook een lagere financiering dan voor andere instituten in vergelijkbare sectoren.

De dekking voor dit amendement wordt gevonden in de niet-verplichte ruimte TKI-toeslag (artikel 12). Op pagina 48 van de memorie van toelichting staat dat € 27,8 miljoen van het budget van de TKI-toeslagregeling nog niet juridisch verplicht is.

Schouten