Kamerstuk 34251-82

Gewijzigd amendement van de leden Van Meenen en Mohandis ter vervanging van nr. 32 waarmee de mogelijkheid ontstaat om geledingenraden samen te stellen

Dossier: Wijziging van een aantal onderwijswetten in verband met versterking van de bestuurskracht van onderwijsinstellingen

Gepubliceerd: 8 februari 2016
Indiener(s): Mohammed Mohandis (PvdA), Paul van Meenen (D66)
Onderwerpen: onderwijs en wetenschap organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34251-82.html
ID: 34251-82
Origineel: 34251-32

48,0 %
52,0 %

50PLUS

VVD

Van Vliet

CDA

Klein

Houwers

D66

PvdA

GL

PVV

SP

SGP

GrKÖ

PvdD

CU

GrBvK


Nr. 82 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN VAN MEENEN EN MOHANDIS TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 32

Ontvangen 8 februari 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel VI wordt voor onderdeel A een onderdeel ingevoegd, luidende:

0A

Na artikel 4a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 4b. Geledingenraden

  • 1. Het bevoegd gezag stelt het personeel, de ouders en in het voortgezet onderwijs ook de leerlingen in de gelegenheid om desgewenst onderscheidenlijk een personeelsraad dan wel afzonderlijke raden voor het personeel, een ouderraad en een leerlingenraad in te stellen. Een dergelijke geledingenraad is bevoegd desgevraagd of eigener beweging advies uit te brengen aan de medezeggenschapsraad met name over die aangelegenheden die de desbetreffende geleding in het bijzonder aangaan.

  • 2. Op verzoek van een geledingenraad stelt de medezeggenschapsraad het bevoegd gezag in kennis van een schriftelijk advies als bedoeld in het eerste lid. Artikel 6, tweede lid, derde en vierde volzin, zijn ten aanzien van een dergelijk schriftelijk advies van overeenkomstige toepassing.

  • 3. De artikelen 6, eerste lid, en 28, tweede lid, zijn van overeenkomstige toepassing op de geledingenraden.

Toelichting

Docenten en leerlingen vormen samen het hart van wat er dagelijks op scholen gebeurt. Samen met ouders werken zij aan het beste onderwijs dat de leerlingen de kans biedt om hun talenten te ontdekken en zich ten volle te ontwikkelen. Schoolbeleid heeft directe invloed op het werk van docenten, leerlingen en hun ouders. Medezeggenschap over het onderwijs en de schoolomgeving is dan niet meer dan vanzelfsprekend. In de medezeggenschapsraad wordt hieraan in formele zin vorm gegeven. Het aantal personeelsleden, leerlingen en ouders dat zitting heeft in de MR is echter beperkt en bovendien voelt niet iedereen zich aangesproken door de formele werkwijze van de MR. Naast de MR moet het daarom voor personeelsleden, ouders en in het voortgezet onderwijs ook voor leerlingen mogelijk worden een afzonderlijke «geledingenraad» in te stellen: een personeelsraad, een leerlingenraad of een ouderraad. Dergelijke raden kunnen gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan de MR over onderwerpen die specifiek betrekking hebben op de geleding. Op verzoek van de geledingenraad moet bovendien het bevoegd gezag door de MR over dit advies worden geïnformeerd. Het bevoegd gezag wordt verplicht het personeel, leerlingen en ouders desgewenst een geledingenraad in te stellen en te voorzien in begeleiding en scholing als daarom wordt verzocht. Op door de geledingenraden gegeven adviezen waarvan het bevoegd gezag door de MR in kennis is gesteld zal het bevoegd gezag een schriftelijke, met redenen omklede reactie uitbrengen aan de MR en de geledingenraad. Tevens ontvangt de geledingenraad van het bevoegd gezag de informatie die hij redelijkerwijs nodig heeft voor de vervulling van zijn taak. In aanvulling op de formele positie van de MR maakt een geledingenraad het voor een grotere groep personeelsleden, leerlingen en ouders mogelijk om actief betrokken te zijn bij het medevormgeven van het onderwijs en de schoolomgeving.

Van Meenen Mohandis