Kamerstuk 34251-66

Gewijzigd amendement van de leden Mohandis en Van Meenen waardoor het bestuur van een instelling wordt gekozen door een sollicitatiecommissie waarin de medezeggenschapsorganen zitting hebben

Dossier: Wijziging van een aantal onderwijswetten in verband met versterking van de bestuurskracht van onderwijsinstellingen


Nr. 66 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN DE LEDEN MOHANDIS EN VAN MEENEN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 20

Ontvangen 4 februari 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Aan artikel V, onderdeel A, worden twee onderdelen toegevoegd, luidende:

2. In het derde lid (nieuw) wordt voor de eerste volzin ingevoegd: De raad van toezicht stelt voor de benoeming van één of meer leden van het college van bestuur een sollicitatiecommissie in, die voor ten hoogste de helft uit leden van de raad van toezicht bestaat. De overige leden zijn afkomstig uit, of in de sollicitatiecommissie benoemd door, de universiteitsraad of de ondernemingsraad en het orgaan binnen de universiteit dat op grond van de medezeggenschapsregeling, bedoeld in artikel 9.30, derde lid, tweede volzin, is ingesteld, met dien verstande dat uit elk van de in deze volzin genoemde organen een gelijk aantal leden afkomstig is. De sollicitatiecommissie doet een bindende voordracht voor de benoeming van één of meer leden van het college van bestuur.

3. In het derde lid (nieuw) vervalt in de vierde volzin (nieuw) telkens: benoeming of.

II

Na artikel V, onderdeel C, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ca

Artikel 9.13, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de eerste volzin wordt ingevoegd: Het college van bestuur stelt voor de benoeming van de decaan een sollicitatiecommissie in, die voor ten hoogste de helft uit leden van het college van bestuur bestaat. De overige leden zijn afkomstig uit, of in de sollicitatiecommissie benoemd door, de faculteitsraad van de desbetreffende faculteit. De sollicitatiecommissie doet een bindende voordracht voor de benoeming van de decaan.

2. In de vierde volzin (nieuw) vervalt telkens: benoeming of.

III

Na artikel V, onderdeel I, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ia

Artikel 10.3a wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «1.» geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Het college van bestuur stelt voor de benoeming van het bestuur van een faculteit of andere organisatorische eenheid een sollicitatiecommissie in, die voor ten hoogste de helft uit leden van het college van bestuur bestaat. De overige leden zijn afkomstig uit, of in de sollicitatiecommissie benoemd door, de deelraad, bedoeld in artikel 10.25, van de desbetreffende faculteit of andere organisatorische eenheid. De sollicitatiecommissie doet een bindende voordracht voor de benoeming van het bestuur.

IV

Aan artikel V, onderdeel O, wordt, onder vervanging in de aanhef van «wordt een lid» door «worden twee leden» een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. Artikel 9.3, derde lid, eerste, tweede en derde volzin, zijn van overeenkomstige toepassing bij het benoemen van de leden van het college van bestuur.

Toelichting

Met dit amendement wordt vastgelegd dat studenten en docenten uit de medezeggenschap of benoemd door de medezeggenschapsraad zitting nemen in de sollicitatiecommissie. De sollicitatiecommissie zal zodoende voortaan bestaan uit voor ten hoogste de helft uit leden van de raad van toezicht. De indieners vinden het belangrijk dat studenten en docenten meebepalen wie er aan het roer van de instelling of faculteit staan. Dit geldt voor zowel CvB als decentrale bestuurders. Zo wordt gezocht naar een midden tussen inspraak en de rol van de Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht behoudt zijn formele positie als benoemer maar wordt bijgestaan door de medezeggenschap. De afstand tussen wordt zodoende verkleind.

Mohandis Van Meenen