Kamerstuk 34251-37

Amendement van de leden Mohandis en Duisenberg waarmee opleidingscommissies instemmingsrechten krijgen

Dossier: Wijziging van een aantal onderwijswetten in verband met versterking van de bestuurskracht van onderwijsinstellingen

Gepubliceerd: 21 januari 2016
Indiener(s): Pieter Duisenberg (VVD), Mohammed Mohandis (PvdA)
Onderwerpen: onderwijs en wetenschap organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34251-37.html
ID: 34251-37
Wijzigingen: 34251-67

Nr. 37 AMENDEMENT VAN DE LEDEN MOHANDIS EN DUISENBERG

Ontvangen 21 januari 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

Artikel V, onderdeel D, komt te luiden:

D

Artikel 9.18 komt te luiden:

Artikel 9.18. Opleidingscommissies

  • 1. Voor elke opleiding of groep van opleidingen wordt een opleidingscommissie ingesteld. De commissie heeft tot taak:

    • a. in te stemmen met de onderwijs- en examenregeling, bedoeld in artikel 7.13, met uitzondering van de onderwerpen genoemd in het tweede lid, onder a, f, h tot en met u en x, en met uitzondering van de eisen, bedoeld in de artikelen 7.28, vierde en vijfde lid, en 7.30b, tweede lid,

    • b. in te stemmen met de wijze waarop het onderwijs in de desbetreffende opleiding wordt geëvalueerd,

    • c. het jaarlijks beoordelen van de wijze van uitvoeren van de onderwijs- en examenregeling,

    • d. advies uit te brengen over de onderwijs- en examenregeling, bedoeld in artikel 7.13, met uitzondering van de onderwerpen waarmee op grond van onderdeel a kan worden ingestemd, en

    • e. het desgevraagd of uit eigen beweging advies uitbrengen of voorstellen doen aan het bestuur van de opleiding, bedoeld in artikel 9.17, eerste lid, en de decaan over alle aangelegenheden betreffende het onderwijs in de desbetreffende opleiding.

    De commissie zendt de adviezen en voorstellen, bedoeld onder e, ter kennisneming aan de faculteitsraad.

  • 2. Op een advies als bedoeld in het eerste lid, is artikel 9.35, aanhef en onderdelen b, c en d van overeenkomstige toepassing.

  • 3. Indien de opleidingscommissie een voorstel als bedoeld in het eerste lid onderdeel e doet aan het bestuur van de opleiding of de decaan, reageert het bestuur onderscheidenlijk de decaan binnen twee maanden na ontvangst op het voorstel.

  • 4. Artikel 9.31, derde tot en met het achtste lid zijn van overeenkomstige toepassing op de opleidingscommissie.

  • 5. De opleidingscommissie is bevoegd het bestuur van de opleiding onderscheidenlijk de decaan ten minste twee maal per jaar uit te nodigen om het voorgenomen beleid te bespreken aan de hand van een door haar opgestelde agenda

  • 6. Indien een faculteit slechts een opleiding omvat, kan het faculteitsreglement bepalen dat de taken en bevoegdheden van de opleidingscommissie worden uitgeoefend door de faculteitsraad, bedoeld in artikel 9.37.

II

In artikel V wordt na onderdeel F een onderdeel ingevoegd, luidende:

Fa

Aan artikel 9.38c wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel g door een komma een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • h. de opleidingscommissie.

III

In artikel V, onderdeel G, wordt «9.32, 9.33» vervangen door: 9.18, 9.32, 9.33.

IV

Artikel 10.3c. Opleidingscommissies

  • 1. Voor elke opleiding of groep van opleidingen wordt een opleidingscommissie ingesteld. De commissie heeft tot taak:

    • a. in te stemmen met de onderwijs- en examenregeling, bedoeld in artikel 7.13, met uitzondering van de onderwerpen genoemd in het tweede lid, onder a, f, h tot en met u en x, en met uitzondering van de eisen, bedoeld in de artikelen 7.28, vierde en vijfde lid, en 7.30b, tweede lid,

    • b. in te stemmen met de wijze waarop het onderwijs in de desbetreffende opleiding wordt geëvalueerd,

    • c. in te stemmen met het bestuurs- en beheersreglement voor zover het de onderwerpen bedoeld in het vierde lid betreft,

    • d. het jaarlijks beoordelen van de wijze van uitvoeren van de onderwijs- en examenregeling,

    • e. advies uit te brengen over de onderwijs- en examenregeling, bedoeld in artikel 7.13, met uitzondering van de onderwerpen waarmee op grond van onderdeel a kan worden ingestemd, en

    • f. het desgevraagd of uit eigen beweging advies uitbrengen aan de deelraad, bedoeld in artikel 10.25, en het faculteitsbestuur of het bestuur van de desbetreffende organisatorische eenheid dan wel, indien de hogeschool geen faculteiten omvat, aan het instellingsbestuur, over alle andere aangelegenheden betreffende het onderwijs in de desbetreffende opleiding.

    De commissie zendt de adviezen en voorstellen, bedoeld onder e, ter kennisneming aan de medezeggenschapsraad of de daarvoor in aanmerking komende deelraad.

  • 2. Op een advies als bedoeld in het eerste lid, is artikel 10.23, aanhef en onderdelen b, c, en f van overeenkomstige toepassing.

  • 3. Indien de opleidingscommissie een voorstel als bedoeld in het eerste lid onderdeel f doet aan het bestuur van de opleiding of de decaan, reageert het bestuur onderscheidenlijk de decaan binnen twee maanden na ontvangst op het voorstel.

  • 4. In het bestuurs- en beheersreglement worden regels van procedurele aard met betrekking tot de toepassing van het eerste lid gesteld en wordt de wijze van benoemen en samenstellen van de commissie geregeld, met dien verstande dat de helft van het totaal aantal leden van de commissie voortkomt uit de voor de desbetreffende opleiding ingeschreven studenten.

  • 5. De opleidingscommissie is bevoegd het bestuur van de opleiding ten minste twee maal per jaar uit te nodigen om het voorgenomen beleid te bespreken aan de hand van een door haar opgestelde agenda

  • 6. Indien een faculteit slechts een opleiding omvat, kan het faculteitsreglement bepalen dat de taken en bevoegdheden van de opleidingscommissie worden uitgeoefend door de faculteitsraad, bedoeld in artikel 10.25.

V

Na artikel V, onderdeel M, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ma

Aan artikel 10.26, tweede lid, wordt onder vervanging van «, of» aan het slot van onderdeel d door een komma en van de punt aan het slot van onderdeel e door «, of» een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • f. de opleidingscommissie.

Toelichting

De opleidingscommissie behandeld opleiding specifieke zaken en kan daardoor het best inschatten wat er opleidingsniveau moet gebeuren. Er is reeds een motie aangenomen om de opleidingscommissies te versterken door hen instemmingsrecht te geven. De opleidingscommissies krijgen instemmingsrechten, betreffende de onderwijsinhoudelijke delen van de OER en de wijze van evalueren van de vakken. Het artikel vormt een combinatie van de huidige taakstelling in de WHW en rechten en plichten die horen bij het zijn van een medezeggenschapsorgaan. Analoog aan centrale en decentrale medezeggenschap krijgen de OC’s een eigen reglement. Zij hebben instemmingsrecht op onderdelen in het OER waar zij nu alleen adviesrecht over hebben, zodat zij mee kunnen praten én beslissen over belangrijke onderdelen van hun opleiding zoals de onderwijs- en examenregeling (artikelen B t/m E, G en V) en de wijze waarop vakken geëvalueerd worden. Daarnaast krijgen de opleidingscommissies recht op informatie en het recht om initiatief om zo hun werk goed uit te kunnen voeren. Verder wordt er een minimumnorm gesteld hoe vaak de opleidingscommissie kan overleggen met het opleidingsbestuur dan wel met de decaan.

Mohandis Duisenberg