Kamerstuk 34234-29

Gewijzigd amendement van het lid Van Gerven ter vervanging van nr. 15 dat regelt dat de verkoop van tabaksproducten aan particulieren via een sigarettenautomaat wordt verboden

Dossier: Wijziging van de Tabakswet ter implementatie van Richtlijn 2014/40/EU, inzake de productie, de presentatie en de verkoop van tabaks- en aanverwante producten


21,3 %
78,7 %

SGP

PVV

VVD

GrBvK

50PLUS

Van Vliet

D66

Klein

GrKÖ

CU

PvdA

PvdD

Houwers

SP

CDA

GL


Nr. 29 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID VAN GERVEN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 15

Ontvangen 1 februari 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I wordt onderdeel I als volgt gewijzigd:

1. Het tweede onderdeel vervalt.

2. Het derde onderdeel wordt als volgt gewijzigd:

a. In de aanhef wordt «derde lid (nieuw) komt» vervangen door: derde en vierde lid komen.

b. In het derde lid vervalt: tabaksproducten,.

c. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. Het is verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet tabaksproducten aan particulieren te verstrekken zonder ter handstelling door tussenkomst van een verstrekkende persoon.

Toelichting

De indiener beoogt met dit amendement het voorhanden zijn van tabak sterk te beperken door de verkoop van tabaksproducten aan particulieren via een sigarettenautomaat te verbieden. Op dit moment zijn er in Nederland meer dan 30.000 plekken waar mensen tabak kunnen kopen. Dat aantal zal met dit amendement significant naar beneden worden gebracht. De verleiding om tabak te kopen zal hierdoor sterk afnemen, net als de verleiding om te beginnen met roken. Bovendien zal de handhaafbaarheid van de tabaksleeftijd door een verbod op sigarettenautomaten en daarmee de beperking van het aantal verkooppunten sterk verbeteren waardoor verkooppunten die de wet overtreden effectiever aangepakt kunnen worden.

Met dit amendement blijft de mogelijkheid bestaan om methoden voor het in de handel brengen van elektronische sigaretten en navulverpakkingen zonder tussenkomst van een verstrekkend persoon bij algemene maatregel van bestuur te verbieden.

Van Gerven