Kamerstuk 34199-29

Amendement van het lid Van Tongeren ter vervanging van nr. 14 dat regelt dat de Minister van Economische Zaken belast is met het uitgeven en innemen via een elektronisch systeem van garanties van oorsprong voor gas, waarbij de garantie van oorsprong aantoont uit welke bron de daarop aangegeven hoeveelheid gas is opgewekt

Dossier: Voorstel van wet houdende regels met betrekking tot de productie, het transport, de handel en de levering van elektriciteit en gas (Elektriciteits- en gaswet)


16,0 %
84,0 %

GrKÖ

CU

Van Vliet

GL

CDA

D66

Houwers

50PLUS

GrBvK

PvdA

VVD

SGP

Klein

SP

PVV

PvdD


Nr. 29 AMENDEMENT VAN HET LID VAN TONGEREN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 141

Ontvangen 30 september 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel 1.1, eerste lid, wordt in de begripsbepaling van garantie van oorsprong «elektriciteit of gas» vervangen door: gas uit een bepaalde bron, een hoeveelheid elektriciteit.

II

Artikel 2.10 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onderdeel c, vervalt: uit hernieuwbare energiebronnen.

2. In het derde lid wordt «gas uit hernieuwbare energiebronnen» vervangen door: gas.

III

In artikel 2.12, derde lid, wordt «uit hernieuwbare energiebronnen toont bij uitsluiting aan dat de daarop aangegeven hoeveelheid gas is opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen» vervangen door: toont bij uitsluiting aan uit welke bron de daarop aangegeven hoeveelheid gas is opgewekt.

Toelichting

Met dit amendement wil de indiener inzichtelijk maken wat de oorsprong is van gas. Op deze wijze kan de consument kiezen uit welke bron hij gas wil.

Bij groen gas bestaat de verplichting om middels Garanties van Oorsprong zichtbaar te maken wat de bron is van het gas. In de Elektriciteits- en gaswet is de systematiek al vastgelegd voor groene stroom, groen gas en elektriciteit uit installaties voor hoogrenderende warmtekrachtkoppeling. Dit amendement breidt het bestaande systeem uit naar gas uit fossiele bron.

Afnemers van gas krijgen op de jaarrekening te zien uit welke bron het geleverde gas afkomstig is. Certificaten die niet worden gebruikt omdat er geen vraag naar is worden toegewezen aan verbruikers die geen gecertificeerd gas hebben gekocht. Op deze wijze kunnen afnemers van gas zelf bepalen of ze kiezen uit welke Nederlandse bron ze gas willen afnemen of dat ze kiezen voor groen, Noors of Russisch gas.

Van Tongeren