Kamerstuk 34199-21

Amendement van het lid Smaling dat regelt dat onder aansluiting tevens wordt verstaan één of meer leidingen en daarmee verbonden hulpmiddelen, niet zijnde transformatoren, schakelsystemen en verdeelstations, ten behoeve van transport van elektriciteit of gas tussen een systeem en een op zee gelegen windpark

Dossier: Voorstel van wet houdende regels met betrekking tot de productie, het transport, de handel en de levering van elektriciteit en gas (Elektriciteits- en gaswet)


63,3 %
36,7 %

50PLUS

Van Vliet

Houwers

PVV

CDA

GrBvK

PvdD

D66

PvdA

GrKÖ

SGP

VVD

Klein

SP

CU

GL


Nr. 21 AMENDEMENT VAN HET LID SMALING

Ontvangen 29 september 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel 1.1, eerste lid, wordt in de begripsbepaling van aansluiting na «een systeem dat wordt beheerd door een systeembeheerder» ingevoegd:, of tussen een systeem en een op zee gelegen windpark.

Toelichting

Dit amendement regelt dat onder aansluiting tevens wordt verstaan één of meer leidingen en daarmee verbonden hulpmiddelen, niet zijnde transformatoren, schakelsystemen en verdeelstations, ten behoeve van transport van elektriciteit of gas tussen een systeem en een op zee gelegen windpark.

De in de tweede nota van wijziging (Kamerstukken II 2015/16, 34 199, nr. 9) voorgestelde aanpassing van de definitie van aansluiting waarin wordt uitgegaan van de koppeling van een systeem met een WOZ object, leidt tot de vraag of toekomstige transmissiesystemen op zee wel aansluitingen in de zin van de wet zullen kennen, nu de Wet waardering onroerende zaken geen toepassing kent in de EEZ. Dit leidt tot de vraag hoe het begrippenkader van de wet geïnterpreteerd zal worden in het licht van het transmissiesysteembeheer op zee. Teneinde iedere twijfel weg te nemen over de toepasselijkheid van de wet op zee, wordt hier voorgesteld aan de definitie van aansluiting toe te voegen dat ook op zee gelegen windparken worden aangemerkt als object van aansluiting. Het begrip windpark is elders in artikel 1.1 gedefinieerd als: «installatie voor de productie van elektriciteit met behulp van windenergie in hoofdzaak bestaande uit één of meerdere windmolens». Op land gelegen windparken zullen reeds worden aangemerkt als WOZ-object. Om dubbelzeggingen te vermijden, wordt hier «op zee» aan toegevoegd.

Smaling