Kamerstuk 34191-22

Amendement van de leden Voortman en Keijzer ter vervanging van nr. 19 dat regelt dat in de Wlz in de begripsbepaling van ADL-woning de koppeling aan sociale huurwoningen wordt losgelaten, zodat ook in andere woningen ADL-zorg kan worden afgenomen voor zover daar voldaan kan worden aan de uitgangspunten van die zorg

Dossier: Wijziging van wetten teneinde misslagen en omissies in wetten op het terrein van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport te herstellen, de broninhouding van eigen bijdragen voor beschermd wonen te kunnen voortzetten en het College bouw zorginstellingen op te heffen (Verzamelwet VWS 2016)

Gepubliceerd: 5 april 2016
Indiener(s): Mona Keijzer (CDA), Linda Voortman (GL)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34191-22.html
ID: 34191-22

48,0 %
52,0 %

GrBvK

Houwers

D66

CU

50PLUS

GL

GrKÖ

CDA

SP

PvdD

PvdA

PVV

Van Vliet

SGP

Klein

VVD


Nr. 22 AMENDEMENT VAN DE LEDEN VOORTMAN EN KEIJZER TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 191

Ontvangen 5 april 2016

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel IX wordt na de aanhef een onderdeel ingevoegd, luidende:

0A

In artikel 1.1.1 wordt in de begripsbepaling van «ADL-woning» de zinsnede «sociale huurwoningen» vervangen door: woningen.

Toelichting

Als gevolg van de huidige begripsomschrijving van een ADL-woning in artikel 1 van de Wet langdurige zorg, kan alleen in bij elkaar horende rolstoeltoegankelijke sociale huurwoningen ADL-zorg, zoals bijvoorbeeld Fokuszorg, afgenomen worden. De indienster is van mening dat ADL-zorg ook in andere woningen moet kunnen worden afgenomen, voor zover daar voldaan kan worden aan de uitgangspunten van die zorg. De huidige begripsomschrijving levert daarvoor onbedoelde belemmeringen op. De huidige begripsomschrijving geeft mensen die op ADL-zorg zijn aangewezen bijvoorbeeld geen mogelijkheid om daarbij te kiezen tussen een koop- of huurwoning. De voorwaarde, dat deze zorg in een sociale huurwoning geleverd moet worden, gold niet toen deze zorg nog bekostigd werd op basis van een subsidieregeling. Met voorliggend amendement wil de indienster deze situatie weer herstellen, zodat er meer maatwerk mogelijk wordt en blijft. Daarnaast kan de nieuwe begripsomschrijving ook meer mogelijkheid geven voor vernieuwende zorgvormen, aangezien de koppeling aan sociale huurwoningen meer wordt losgelaten.

Voortman Keijzer