Kamerstuk 34191-21

Amendement van het lid Bergkamp dat regelt dat voor zover de gegevens die ten behoeve van de beleidsinformatie verwerkt worden onder de Jeugdwet persoonsgegevens zijn, deze slechts verwerkt mogen worden voor zover zij geanonimiseerd worden

Dossier: Wijziging van wetten teneinde misslagen en omissies in wetten op het terrein van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport te herstellen, de broninhouding van eigen bijdragen voor beschermd wonen te kunnen voortzetten en het College bouw zorginstellingen op te heffen (Verzamelwet VWS 2016)

Gepubliceerd: 5 april 2016
Indiener(s): Vera Bergkamp (D66)
Onderwerpen: organisatie en beleid zorg en gezondheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34191-21.html
ID: 34191-21
Wijzigingen: 34191-33

Nr. 21 AMENDEMENT VAN HET LID BERGKAMP

Ontvangen 5 april 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel II wordt na onderdeel I een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ia

Artikel 7.4.4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «kunnen persoonsgegevens zijn,» vervangen door: worden slechts verwerkt.

2. Het derde lid komt te luiden:

  • 3. Voor zover de gegevens, bedoeld in het eerste lid, persoonsgegevens zijn, worden zij slechts verwerkt op een wijze die waarborgt dat zij niet tot een persoon herleidbaar zijn en worden zij niet verwerkt voor andere doeleinden dan de doeleinden, genoemd in het eerste lid, of daarmee verenigbare doeleinden.

Toelichting

Paragraaf 7.4 van de Jeugdwet ziet op de gegevensverwerking die plaatsvindt ten behoeve van de uitvoering van de wet en ten behoeve van beleidsinformatie. Artikel 7.4.4. regelt onder welke omstandigheden persoonsgegevens ten behoeve van beleidsinformatie uitgewisseld mogen worden.

Met deze aanpassing wordt bewerkstelligd dat als sprake is van persoonsgegevens, deze gegevens nog slechts bewerkt mogen worden op een manier die waarborgt dat de gegevens niet tot een persoon herleid kunnen worden, en dat bovendien verwerking van die anonieme gegevens slechts plaats mag vinden ten behoeve van bepaalde doeleinden.

Deze aanpassing zorgt er ook voor dat de grondslag voor het verder verwerken of verspreiden van persoonsgegevens ten behoeve van beleidsinformatie vervalt: er mogen voortaan immers alleen nog algemene of geanonimiseerde gegevens worden verwerkt, en persoonsgegevens niet meer. Oftewel de indienster beoogt met dit amendement te verzekeren dat iets alleen nog in allereerste instantie als persoonsgegeven kan binnenkomen, maar daarna geanonimiseerd moet worden.

Bergkamp