Kamerstuk 34117-26

Gewijzigd amendement van het lid Lodders ter vervanging van nr. 21 dat het mogelijk maakt dat – als alle partijen akkoord zijn – bij gesloten fondsen afgezien kan worden van de werkgeversvertegenwoordiging in het belanghebbendenorgaan

Dossier: Wijziging van de Pensioenwet en enige andere wetten in verband met de invoering van een algemeen pensioenfonds (Wet algemeen pensioenfonds)

Gepubliceerd: 17 juni 2015
Indiener(s): Helma Lodders (VVD)
Onderwerpen: ouderen sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34117-26.html
ID: 34117-26
Origineel: 34117-21

98,7 %
1,3 %

GrBvK

PvdA

GL

PVV

GrKÖ

CU

SP

VVD

D66

SGP

CDA

Houwers

Klein

PvdD

Van Vliet

50PLUS


Nr. 26 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID LODDERS TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 21

Ontvangen 17 juni 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel N, wordt na onderdeel 1 een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • 1a. Aan het tweede lid wordt een volzin toegevoegd, luidende: Bij een belanghebbendenorgaan voor een collectiviteitkring waarvan de pensioenregeling is beëindigd kan worden afgezien van vertegenwoordiging door de werkgever, indien de betrokken belanghebbenden in het belanghebbendenorgaan daarmee instemmen.

Toelichting

Een algemeen pensioenfonds dient per collectiviteitkring een belanghebbendenorgaan in te stellen. In de praktijk kan er behoefte zijn om af te zien van een werkgeversvertegenwoordiging. Bijvoorbeeld bij een gesloten pensioenfonds dat overgaat naar een algemeen pensioenfonds, waar het lastig is om een werkgeversvertegenwoordiging af te vaardigen omdat er geen relatie meer is tussen werkgever en het gesloten pensioenfonds. In tegenstelling tot het verantwoordingsorgaan kunnen partijen er niet voor kiezen om geen werkgeversvertegenwoordiging te hebben. Dit amendement maakt het dan ook mogelijk dat – als alle partijen akkoord zijn – bij gesloten fondsen afgezien kan worden van de werkgeversvertegenwoordiging in het belanghebbendenorgaan.

Lodders