Gepubliceerd: 15 juni 2015
Indiener(s): Ronald van Raak
Onderwerpen: arbeidsvoorwaarden bestuur organisatie en beleid werk
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34112-9.html
ID: 34112-9
Wijzigingen: 34112-10

Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID VAN RAAK

Ontvangen 15 juni 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In de beweegreden wordt «dat het wenselijk is de duur van de voortgezette uitkering voor politieke ambtsdragers te verkorten» vervangen door: dat het wenselijk is de voortgezette uitkering voor politieke ambtsdragers af te schaffen.

II

Artikel I, onderdeel A, komt te luiden:

A

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder vernummering van het vierde tot en met zesde lid tot derde tot en met vijfde lid, vervalt het derde lid.

2. In het derde lid (nieuw) vervalt: en de tien jaren, bedoeld in het derde lid.

III

Artikel I, onderdeel C, wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «2.» geplaatst en wordt «Aan artikel 36a» vervangen door: Er.

2. Voor onderdeel 2 wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • 1. In het eerste lid wordt «De artikelen 7, derde en vierde lid, en» vervangen door: Artikel 7, derde lid, zoals dat luidde voor inwerkingtreding van de Wet afschaffing voortgezette uitkering Appa,.

3. Voor onderdeel 1 (nieuw) wordt een zin ingevoegd, luidende:

Artikel 36a wordt als volgt gewijzigd:

4. In onderdeel 2 wordt in artikel 36a, derde lid (nieuw), na «Artikel 7, derde lid,» ingevoegd: , zoals dat luidde voor de inwerkingtreding van de Wet afschaffing voortgezette uitkering Appa,.

5. In onderdeel 2 wordt in artikel 36a, vierde en vijfde lid (nieuw) «Wet verkorting duur voortgezette uitkering Appa» telkens vervangen door: Wet afschaffing voortgezette uitkering Appa.

IV

Artikel I, onderdeel D, komt te luiden:

D

Artikel 52 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder vernummering van het vierde tot en met zevende lid tot derde tot en met zesde lid, vervalt het derde lid.

2. In het derde lid (nieuw) vervalt: en de tien jaren, bedoeld in het derde lid,.

V

Artikel I, onderdeel E, wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor onderdeel 1 wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • 0. In het eerste en derde lid wordt na «artikel 52, derde lid,» telkens ingevoegd: zoals dat artikel luidde voor inwerkingtreding van de Wet afschaffing voortgezette uitkering Appa.

2. In onderdeel 2 wordt in het vierde lid na «Artikel 52, derde lid,» ingevoegd «zoals dat artikel luidde voor de datum van inwerkingtreding van de Wet afschaffing voortgezette uitkering Appa», en wordt «van de Wet verkorting duur voortgezette uitkering Appa» vervangen door: van die wet.

3. In onderdeel 2 wordt in het vijfde en zesde lid «Wet verkorting duur voortgezette uitkering Appa» telkens vervangen door: Wet afschaffing voortgezette uitkering Appa.

VI

Artikel I, onderdeel F, komt te luiden:

F

1. Onder vernummering van het derde tot en met zesde lid tot tweede tot en met vijfde lid vervalt het tweede lid.

2. In het tweede lid (nieuw) vervalt: en de tien jaren, bedoeld in het tweede lid,.

VII

In artikel I, wordt na onderdeel F een onderdeel ingevoegd, luidende:

Fa

In artikel 163b, eerste lid, wordt na «De artikelen 132, derde lid,» ingevoegd «zoals dat luidde voor inwerkingtreding van de Wet afschaffing voortgezette uitkering Appa,» en wordt «en 132a tot en met 132c» vervangen door: en de artikelen 132a tot en met 132c.

VIII

Artikel I, onderdeel G, wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor onderdeel 1 wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • 0. Het eerste lid, onderdeel d, komt te luiden:

  • d. voldoet aan de in artikel 132, tweede lid, bedoelde eisen ten aanzien van de diensttijd, zoals dat artikel luidde voor inwerkingtreding van de Wet afschaffing voortgezette uitkering Appa.

2. In onderdeel 4 wordt in het zesde tot en met achtste lid «Wet verkorting duur voortgezette uitkering Wet Appa» telkens vervangen door: Wet afschaffing voortgezette uitkering Appa.

IX

Artikel II komt te luiden:

ARTIKEL II

Deze wet wordt aangehaald als Wet afschaffing voortgezette uitkering Appa.

Toelichting

Met de voortgezette uitkering voor politieke ambtsdragers hebben politici een uitzondering gemaakt voor zichzelf, die niet geldt voor werknemers. De indiener is van mening dat de sociale zekerheid voor politici zoveel mogelijk gelijk moet zijn aan die van werknemers. Daarom schrapt dit amendement de voortgezette uitkering.

Wetstechnisch is dit amendement vormgegeven door wijziging van verschillende onderdelen. De onderdelen II, IV en VI schrappen de voortgezette uitkering. De onderdelen III, V, VII en VIII bevatten overgangsrecht. De voortgezette uitkering wordt afgeschaft voor ambtsdragers die aantreden na inwerking van deze wet. De uitkeringsaanspraken van ambtsdragers die op het moment van inwerkingtreding in functie zijn of een uitkering op grond van de Wet Appa ontvangen worden niet gewijzigd. Als gevolg van dit amendement moeten ook de overwegingen en de citeertitel worden aangepast. De onderdelen I en IX voorzien hierin.

Indien dit amendement wordt aangenomen, wordt het opschrift van het wetsvoorstel vervangen door: Wijziging van de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers in verband met de afschaffing van de voortgezette uitkering (Wet afschaffing voortgezette uitkering Appa).

Van Raak