Kamerstuk 34106-10

Amendement van het lid Keijzer c.s. ter vervanging van nr. 8 dat het onderdeel afschaffen van de dwangsomregeling voor Wob-verzoeken schrapt

Dossier: Wijziging van de Wet openbaarheid van bestuur in verband met aanvullingen ter voorkoming van misbruik


Nr. 10 AMENDEMENT VAN HET LID KEIJZER C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 81

Ontvangen 10 juni 2015

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

I

In artikel I wordt vóór onderdeel A een onderdeel ingevoegd, luidende:

0A

Aan artikel 3 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 6. Voor het verzoek om informatie wordt gebruik gemaakt van een door het bestuursorgaan beschikbaar gesteld formulier of elektronische informatiedrager. Bij algemene maatregel van bestuur wordt geregeld waar en wanneer dit formulier of deze informatiedrager, kosteloos, verkrijgbaar is en wordt voor het formulier en de informatiedrager een model vastgesteld. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen voorts nadere regels worden gesteld over het formulier en de informatiedrager.

II

Artikel I, onderdeel B, wordt als volgt gewijzigd:

1. De aanhef komt te luiden:

Na artikel 14 wordt een artikel ingevoegd, luidende:.

2. Artikel 15 vervalt.

3. In artikel 15a vervalt het tweede lid.

III

Artikel IA, onderdeel 1, wordt als volgt gewijzigd:

1. De aanhef komt te luiden:

1. Na artikel 4 wordt een artikel ingevoegd, luidende:.

2. Artikel 4a vervalt.

3. In artikel 4b vervalt het tweede lid.

Toelichting

Dit amendement regelt dat het wetsvoorstel op het onderdeel afschaffen van de dwangsomregeling voor Wob-verzoeken wordt geschrapt. Hierdoor worden namelijk niet alleen personen en bedrijven getroffen die misbruik van de Wob maken, maar ook personen die een Wob-verzoek doen om duidelijkheid in een bepaalde situatie te krijgen of kritische burgers in het algemeen. Kortom; personen die niet gedreven worden door de mogelijkheid een dwangsom te kunnen innen of op andere wijze misbruik maken van de Wob. Met dit amendement wordt de koppeling met de Wet dwangsom bij niet tijdig beslissen gehandhaafd. Dit amendement introduceert een alternatieve maatregel om misbruik tegen te gaan, namelijk een standaardformulier voor Wob-verzoeken, zoals voorgesteld door de Raad voor de rechtspraak, waarmee verkapte Wob-verzoeken worden voorkomen.

Als gevolg van dit amendement is ook het nieuwe artikel 15a, tweede lid, overbodig aangezien het door het gebruik van dit formulier niet langer mogelijk is om onduidelijke of verstopte WOB-verzoeken te doen. Dit geldt ook voor vergelijkbare bepalingen in de voorziene Wet hergebruik overheidsinformatie.

Wetstechnisch is dit amendement vormgegeven door toevoeging van een zesde lid aan artikel 3 van de Wob, en het schrappen van artikel 15 en 15a, tweede lid, van de Wob, evenals artikel 4a en 4b, tweede lid, van de voorziene Wet hergebruik overheidsinformatie.

Keijzer Van Raak Schouw Bosma Voortman Thieme Krol