Kamerstuk 34091-13

Amendement van het lid Van Tongeren dat regelt dat de prostituant moeten weten of ernstige reden moet hebben om te vermoeden dat de prostitué(e) waar hij/zij tegen betaling dienst van afneemt, deze diensten niet vrijwillig aanbiedt, om strafbaar te zijn

Dossier: Voorstel van wet van de leden Segers, Volp en Kooiman tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht en het Wetboek van Strafrecht BES, houdende de invoering van de strafbaarstelling van misbruik van prostitué(e)s die slachtoffer van mensenhandel zijn (Wet strafbaarstelling misbruik prostitué(e)s die slachtoffer zijn van mensenhandel)


Nr. 13 AMENDEMENT VAN HET LID VAN TONGEREN

Ontvangen 15 april 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I wordt in artikel 273g, eerste lid, «of redelijkerwijs moet vermoeden» vervangen door: of ernstige reden heeft om te vermoeden

II

In artikel II wordt in artikel 286g, eerste lid, «of redelijkerwijs moet vermoeden» vervangen door: of ernstige reden heeft om te vermoeden.

Toelichting

Met dit amendement wordt «redelijkerwijs moet vermoeden» in de strafbepaling vervangen door «ernstige reden heeft om te vermoeden». Het betreft hier bewuste schuld. Dat betekent dat iemand pas strafbaar is als het niet anders kan dan dat hij zich bewust was van het slachtofferschap van mensenhandel. Het gaat hier om de zwaarste vorm van schuld. Het verschil met gewone culpa (het redelijkerwijs moeten vermoeden) is dat gewone onachtzaamheid of onoplettendheid niet tot strafrechtelijke aansprakelijkheid leidt.

Van Tongeren