Kamerstuk 34007-12

Amendement van het lid Ronnes over het in de wet opnemen van de voorwaarde voor het toepassen van bestuursdwang dat overlast herhaaldelijk moet zijn

Dossier: Voorstel van wet van het lid Tellegen tot wijziging van de Gemeentewet in verband met de aanpak van woonoverlast (Wet aanpak woonoverlast)

Gepubliceerd: 6 juli 2016
Indiener(s): Erik Ronnes (CDA)
Onderwerpen: huisvesting organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34007-12.html
ID: 34007-12

Nr. 12 AMENDEMENT VAN HET LID RONNES

Ontvangen 6 juli 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Artikel I, artikel 151d, wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt na «ernstige» een zinsnede ingevoegde, luidende: en herhaaldelijke.

2. In het tweede lid, tweede volzin, wordt na «ernstige» een zinsnede ingevoegde, luidende: en herhaaldelijke.

Toelichting

Onderhavig wetsvoorstel creëert de bevoegdheid voor de burgemeester om een last onder bestuursdwang op te leggen aan degene die een woning of het daarbij behorende erf gebruikt indien door gedrag in of vanuit die woning of dat erf omwonenden ernstig worden gehinderd.

Indiener meent dat gebruikmaking van deze bevoegdheid gewenst kan zijn, maar dit wel een nieuwe en zware inbreuk van de overheid in het privédomein van burgers betreft. Zoals de indiener van het wetsvoorstel ook heeft toegelicht in de nota naar aanleiding van het verslag (p. 16) zal overlast om als ernstig gekwalificeerd te moeten worden in de praktijk al «voortdurend» van aard zijn. Indiener hecht er waarde aan wetstechnisch dit herhaaldelijke aspect vast te leggen, zodat duidelijk is weergegeven dat de burgemeester van zijn bevoegdheid niet gebruik kan maken op basis van één enkel incident.

Ronnes