Kamerstuk 34000-XVII-46

Rapportage economische missies/werkbezoeken en inkomende bezoeken 1ste helft 2015

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (XVII) voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 18 augustus 2015
Indiener(s): Lilianne Ploumen (minister zonder portefeuille buitenlandse zaken) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-XVII-46.html
ID: 34000-XVII-46

Nr. 46 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 augustus 2015

Hierbij ontvangt u de rapportage over de economische missies/werkbezoeken die hebben plaatsgevonden in de eerste helft van 20151.

Opgenomen verslagen economische missies en werkbezoeken

Deze rapportage bevat verslagen van de missies en werkbezoeken naar:

  • Marokko, Tunesië en Algerije (2–5 februari),

  • Verenigde Staten, Californië (15 februari),

  • Verenigde Arabische Emiraten en Oman (30 maart–1 april),

  • Bangladesh (14–18 juni).

Ook zijn verslagen opgenomen van de economische missies die en marge van bezoeken van het Koninklijk Huis hebben plaatsgevonden. Het betreft:

  • Denemarken (17–18 maart),

  • Duitsland (19–20 maart),

  • Canada (27–29 mei),

  • Verenigde Staten (31 mei–5 juni).

Tevens bevat deze rapportage de hoofdlijnen van:

  • de economische missie van Minister Schultz van Haegen naar Mexico (26–30 januari),

  • de economische missie onder leiding van Minister Hennis-Plasschaert naar de Verenigde Arabische Emiraten (21–23 februari),

  • de economische missie onder leiding van Minister-President Rutte en Staatssecretaris Dijksma naar China (24–29 maart),

  • de economische missie onder leiding van Staatssecretaris Dijksma naar Myanmar (17–22 mei),

  • de economische missie onder leiding van Minister-President Rutte, Staatssecretaris Dijksma en mijzelf naar India (5–6 juni),

  • het economisch bezoek van Minister-President Rutte aan Panama (11–12 april).

Voor iedere economische missie uitgevoerd door RVO wordt een factsheet opgesteld met daarin de belangrijkste uitkomsten van een onder de deelnemers van de missie uitgevoerde evaluatie. Hoewel niet alle bedrijven de vragenlijst invulden, geven deze factsheets2 een goede indicatie van wat deelname aan de missies hen heeft opgeleverd.

Om de resultaten in beeld te krijgen, worden deze evaluaties enkele maanden na afloop van een economische missie uitgevoerd. De factsheets in deze rapportage hebben daarom betrekking op de economische missies die plaatsvonden in het derde en vierde kwartaal van 2014 en het eerste kwartaal van 2015.

Het betreft voor 2014: Angola, China, Colombia en Peru, Curaçao en Aruba, India, Japan, Kazachstan, Korea, Rwanda en Congo, Zuid-Afrika. Voor 2015 betreft het: Marokko, Tunesië en Algerije, China, Denemarken, Duitsland, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten.

Informatie over het verloop van economische missies, afkomstig van zowel de overheid als de deelnemers, is ook te vinden op Twitter: #NLhandelsmissies.

In deze rapportage over de eerste helft van 2015 zijn geen verslagen van inkomende economische bezoeken opgenomen. De reden hiervoor is dat er in de genoemde periode geen inkomende bezoeken hebben plaatsgevonden die voldoen aan de criteria zoals uiteengezet in de vorige rapportage d.d. 19 december 2014 (Kamerstuk 34 000 XVII, nr. 42).

Op verzoek van uw Kamer tijdens het Algemeen Overleg Economische Missies en Exportbevordering d.d. 25 februari jl. (Kamerstuk 33 625, nr. 151) deel ik in deze brief tevens de planning van economische missies en inkomende bezoeken voor de tweede helft van dit jaar. Het spreekt echter voor zich dat deze agenda de komende maanden nog kan veranderen.

Begin juli vond de aftrap van het Nederlands-Franse economische jaar plaats en marge van le Grand Départ. Ook heb ik recent met een delegatie van dertig bedrijven Liberia, Guinea en Sierra Leone bezocht. De verslagen van deze bezoeken worden opgenomen in de volgende rapportage, die de tweede helft van 2015 zal beslaan.

In september leid ik een economische missie naar Mexico. In oktober reist, en marge van het staatsbezoek, een economische missie naar China. Ook leidt Minister-President Rutte die maand, samen met Minister-President Bourgeois van Vlaanderen een missie naar Atlanta. In november reizen Minister-President Rutte en Staatssecretaris Dijksma met missies naar Japan en Zuid-Afrika en leid ik een missie naar Brazilië. In december breng ik met een bedrijvendelegatie een bezoek aan Turkije. Het kabinet is in overleg met Israël en de Palestijnse Autoriteit over de invulling en data voor de volgende bilaterale fora, die mogelijk dit najaar in Nederland zullen worden georganiseerd.

Tijdens bovengenoemd AO heb ik uw Kamer toegezegd in de rapportage tevens de strategie achter de economische missies en inkomende bezoeken uiteen te zetten. Ik informeer uw Kamer hierover separaat.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen