Kamerstuk 34000-IX-14

Informatie over een beleidsmatige begrotingsmutatie ten opzichte van de tweede suppletoire begroting 2014 van Financiën

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Financiën (IXB) en de begrotingsstaat van Nationale Schuld (IXA) voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 16 december 2014
Indiener(s): Jeroen Dijsselbloem (minister financiën) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-IX-14.html
ID: 34000-IX-14

Nr. 14 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 december 2014

Met deze brief informeer ik u, mede namens de Staatssecretaris van Financiën, over een beleidsmatige begrotingsmutatie ten opzichte van de tweede suppletoire begroting 2014 van Financiën. Deze begrotingsmutatie zal, samen met de overige autonome/technische begrotingsmutaties, budgettair worden verwerkt in de Slotwet 2014.

In de begroting 2015 is reeds gemeld dat er een begrotingsreserve wordt opgericht voor de Exportkredietverzekering (EKV). Dit is in lijn met het aangescherpte garantiekader. In de reserve worden onder andere de hoger dan geraamde premies gereserveerd voor toekomstige schade-uitgaven.

Het kasresultaat van de EKV in 2014 is positief. Dit wordt veroorzaakt door meevallende schade-uitkeringen, hogere premieontvangsten en een eerste terugbetaling van Argentinië1. In 2014 zal daarom een eerste storting in de begrotingsreserve worden gedaan. De storting zal worden verantwoord op artikel 5 Exportkredietverzekeringen, -garanties en investeringsverzekeringen.

Na afloop van het jaar is pas duidelijk hoeveel er exact gestort kan worden in de begrotingsreserve. Dit is afhankelijk van de realisatie van de ontvangsten en uitgaven met betrekking tot de EKV. Naar verwachting zal de storting in de begrotingsreserve ten minste € 100 mln. bedragen.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem