Kamerstuk 34000-IX-12

Jaarbericht van het Agentschap van de Generale Thesaurie, de Outlook 2015

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Financiën (IXB) en de begrotingsstaat van Nationale Schuld (IXA) voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 15 december 2014
Indiener(s): Jeroen Dijsselbloem (minister financiën) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-IX-12.html
ID: 34000-IX-12

Nr. 12 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 december 2014

Ik heb het genoegen u hierbij het Jaarbericht van het Agentschap van de Generale Thesaurie van het Ministerie van Financiën, de Outlook 2015, aan te bieden1. De Outlook is de jaarlijkse Engelstalige publicatie van het Agentschap waarin (potentiële) investeerders en andere geïnteresseerde partijen informatie kunnen vinden over de Nederlandse schulduitgifte. Naast een terugblik op de uitvoering van het financieringsplan in 2014 bevat de Outlook een beschrijving van de geschatte omvang van de financieringsbehoefte van de Nederlandse Staat voor 2015, alsmede een overzicht van de manier waarop het Agentschap van plan is deze in te vullen. Tevens wordt de selectie van Primary Dealers en Single Market Specialists voor het komende kalenderjaar bekendgemaakt.

Uitvoering financieringsplan 2014

De totale financieringsbehoefte in 2014 van € 93,2 miljard (volgens de laatste schatting) is een half miljard lager dan de verwachting in de Outlook 2014. Dit is het resultaat van aan de ene kant een lagere herfinanciering van de per eind 2013 uitstaande geldmarkt en een lager dan eerder verwacht kastekort in 2014 en aan de andere kant het inkopen van delen van leningen die in 2015 aflossen.

In de Outlook 2014 werd aangekondigd dat het Agentschap voornemens was in 2014 ongeveer € 50 miljard op de kapitaalmarkt te financieren met de uitgifte van staatsobligaties. Obligaties hebben een looptijd van minimaal een jaar. Uiteindelijk is het beroep op de kapitaalmarkt uitgekomen op € 50,9 miljard. De resterende financieringsbehoefte is gedekt op de geldmarkt, onder andere met de uitgifte van Dutch Treasury Certificates (schatkistpapier) en Commercial Paper. Geldmarktinstrumenten hebben een looptijd van maximaal een jaar.

Financieringsbehoefte 2015

Het kastekort conform de begroting voor komend jaar bedraagt naar verwachting € 12,2 miljard. De verwachte geldmarktstand aan het eind van het huidige jaar is € 42,3 miljard. Dit zijn kortlopende leningen die in 2015 aflossen en dus in de loop van volgend jaar moeten worden geherfinancierd. Met daarnaast kapitaalmarktaflossingen in 2015 van in totaal € 39,9 miljard komt de totale verwachte financieringsbehoefte voor 2015 uit op € 94,4 miljard.

Het Agentschap verwacht in 2015 ongeveer € 48 miljard op de kapitaalmarkt te financieren. Hiertoe zal het Agentschap in 2015 een nieuwe 3-jaars en een nieuwe 10-jaarsobligatie uitgeven, net als in de afgelopen jaren. Ook zullen de in 2014 gelanceerde 5-jaars en 30-jaars lening worden heropend teneinde de uitstaande volumes van deze leningen te verhogen tot de eerder aangekondigde niveaus van € 15 miljard resp. € 10 miljard. Daarnaast blijft het Agentschap oude staatsleningen heropenen.

De resterende financieringsbehoefte zal worden gefinancierd op de geldmarkt. De geldmarkt vervult een bufferfunctie: wanneer de financieringsbehoefte gedurende het jaar verandert, bijvoorbeeld als gevolg van mee- of tegenvallers in de begroting, wordt dit in eerste instantie opgevangen door de uitgifte op de geldmarkt aan te passen. De kapitaalmarktuitgifte wijkt in principe niet af van de geplande uitgifte van circa € 48 mld.

Meer details over het financieringsplan vindt u in de Outlook 2015. Deze kunt u tevens raadplegen op de website van het Agentschap, www.dsta.nl.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem