Kamerstuk 33980-7

Amendement van de leden Leijten en Van Gerven over het voorkomen dat ziektekostenverzekeraars nieuwe bevoegdheden krijgen tot inzage in de medische persoonsgegevens van verzekerden

Dossier: Wijziging van de Wet marktordening gezondheidszorg en enkele andere wetten in verband met het verbeteren van toezicht, opsporing, naleving en handhaving


Nr. 7 AMENDEMENT VAN DE LEDEN LEIJTEN EN VAN GERVEN

Ontvangen 17 oktober 2014

De ondergetekenden stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel A, onderdeel 4, wordt in onderdeel w de zinsnede «, waaronder medische en strafrechtelijke persoonsgegevens» vervangen door: , niet zijnde medische of strafrechtelijke persoonsgegevens.

II

In artikel I, onderdeel L, onderdeel 3, wordt aan het vijfde lid na «noodzakelijk zijn» een zinsnede toegevoegd, luidende: , met dien verstande dat behoudens de gevallen in deze wet bepaald geen medische persoonsgegevens en strafrechtelijke gegevens worden verstrekt aan een ziektekostenverzekeraar.

III

Artikel I, onderdeel W, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel 2 komt te luiden:

  • 2. Het tweede lid komt te luiden:

    • 2. Een zorgaanbieder die aan een verzekerde zorg heeft verleend en die daarvoor bij de verzekerde een tarief in rekening brengt, verstrekt de persoonsgegevens van de verzekerde, waaronder medische persoonsgegevens, die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de ziektekostenverzekering of van deze wet, dan wel stelt deze gegevens voor dit doel voor inzage of het nemen van afschrift ter beschikking aan die verzekerde.

2. De onderdelen 4 tot en met 6 vervallen.

IV

In artikel I, onderdeel X, vervalt in artikel 68c de laatste volzin.

V

Artikel II, onderdeel A, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel 1 komt te luiden:

  • 1. Het tweede lid komt te luiden:

    • 2. Een zorgaanbieder die aan een verzekerde zorg heeft verleend en die daarvoor bij de verzekerde een tarief in rekening brengt, verstrekt de persoonsgegevens van de verzekerde, waaronder persoonsgegevens betreffende de gezondheid als bedoeld in de Wet bescherming persoonsgegevens, die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de zorgverzekering of van deze wet, dan wel stelt deze gegevens voor dit doel voor inzage of het nemen van afschrift ter beschikking aan die verzekerde.

2. De onderdelen 3 tot en met 5 vervallen.

VI

Artikel II, onderdeel B, wordt als volgt gewijzigd:

1. In artikel 87a, eerste lid, wordt «zevende lid» vervangen door: zesde lid.

2. In artikel 87b vervalt de laatste volzin.

VII

Artikel III, onderdeel A, komt te luiden:

A

Artikel 53, vijfde lid, van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten komt te luiden:

  • 5. Bij ministeriële regeling wordt bepaald dat de materiële controle als bedoeld in artikel 1, onderdeel t, van de Wet marktordening gezondheidszorg, waaronder mede begrepen detailcontrole, in verschillende met waarborgen omgeven fasen geschiedt met inachtneming van de proportionaliteit en subsidiariteit die bij het verwerken van persoonsgegevens, waaronder medische en strafrechtelijke persoonsgegevens, op grond van een wettelijke regeling in acht moet worden genomen.

VIII

Artikel III, onderdeel B, wordt als volgt gewijzigd:

1. In artikel 53a, eerste lid, wordt «zevende lid» vervangen door: zesde lid.

2. In artikel 53b vervalt de laatste volzin.

Toelichting

Dit amendement regelt dat zorgverzekeraars géén nieuwe bevoegdheden toebedeeld krijgen om toegang te krijgen tot medische dossiers van verzekerden. Indieners vinden het ongewenst dat zorgverzekeraars tot op het medische detail gegevens te weten komen over hun verzekerde. Enerzijds is het een aantasting van de privacy van de verzekerde, anderzijds kan dit leiden tot ongewenst gedrag van de zorgverzekeraar. Wanneer deze kennis heeft over de medische aandoeningen van een verzekerde kan dit leiden tot risicoselectie en uitsluiting van verzekeringen waar deze verzekerde hoe dan ook verliesgevend op zal zijn voor de zorgverzekeraar.

Leijten Van Gerven