Kamerstuk 33979-54

Uitvoering motie-Klaver c.s. over weidegang voor alle Nederlandse koeien (Kamerstuk 34000-XIII, nr. 80) en motie-Dijkgraaf c.s. over uitvoering van de motie stromest (Kamerstuk 34000-XIII, nr. 82)

Dossier: Regels ten behoeve van een verantwoorde groei van de melkveehouderij (Wet verantwoorde groei melkveehouderij)

Gepubliceerd: 10 november 2014
Indiener(s): Sharon Dijksma (staatssecretaris economische zaken) (PvdA)
Onderwerpen: dieren landbouw
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33979-54.html
ID: 33979-54

Nr. 54 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 november 2014

Na aanvaarding van de motie-Klaver c.s. over weidegang voor alle Nederlandse koeien (Kamerstuk 34 000 XIII, nr. 80) en van de motie-Dijkgraaf c.s. over uitvoering van de motie stromest (Kamerstuk 34 000 XIII, nr. 82) heeft uw Kamer mij verzocht in een brief aan te geven hoe ik uitvoering aan deze moties ga geven.

Motie-Klaver c.s. (Kamerstuk 34 000 XIII, nr. 80)

De motie-Klaver c.s. verzoekt de regering regelgeving voor te bereiden of afspraken te maken om te zorgen voor weidegang voor alle Nederlandse koeien.

In het kader van de behandeling van het Wetsvoorstel verantwoorde groei melkveehouderij heb ik uw Kamer geïnformeerd over het beeld dat de sector en ik delen over de gewenste, toekomstgerichte ontwikkeling van de melkveehouderij (Kamerstuk 33 979, nr. 6). De groei van de melkveehouderij moet in lijn zijn met duurzaamheidsdoelen, onder andere op het terrein van weidegang. Het is van belang dat de sector het grondgebonden karakter behoudt en versterkt, temeer omdat grondgebondenheid ondersteunend is aan het bevorderen van weidegang. In de genoemde brief heb ik aangekondigd in overleg met de sector, maatschappelijke organisaties en provincies een actiegerichte aanpak te zullen uitwerken om te stimuleren dat de melkveehouderij in de toekomst nog meer grondgebonden wordt. Het Convenant Weidegang zal onderdeel uitmaken van deze aanpak. De actiegerichte aanpak bevat afspraken over concrete stappen die de verschillende partijen, overheid en bedrijfsleven in de zuivelsector gaan nemen. De zuivelketen heeft belangrijke instrumenten in handen om weidegang te stimuleren, bijvoorbeeld door verhoging van de zogenaamde weidepremie. De partijen bij het Convenant Weidegang hebben een belangrijke rol in het aanbieden en promoten van weidezuivel, het ondersteunen van melkveehouders die weidegang op hun bedrijf toepassen en het geven van advies over weidegang.

Op 6 november jl. heb ik uw Kamer een nota van wijziging bij het genoemde wetsvoorstel aangeboden (ons kenmerk WJZ/14178746). Met die nota van wijziging wordt in de Meststoffenwet een basis gecreëerd om, na overleg met de sector en maatschappelijke organisaties over de actiegerichte aanpak, bij algemene maatregel van bestuur beperkingen te stellen aan de uitbreiding van bedrijven met melkvee door het toepassen van mestverwerking.

Ik wil bevorderen dat zoveel mogelijk weidegang plaatsvindt, maar weidegang voor alle koeien – zoals de motie vraagt – als harde doelstelling is niet haalbaar omdat dit voor een deel van de melkveebedrijven grote praktische bezwaren heeft en grote gevolgen voor de continuïteit.

Motie-Dijkgraaf c.s. (Kamerstuk 34 000-XIII, nr. 82)

De motie-Dijkgraaf c.s. verzoekt de regering de aangenomen motie stromest (Kamerstuk 33 037, nr. 127) op de kortst mogelijke termijn uit te voeren. De motie waaraan wordt gerefereerd (Kamerstuk 33 037, nr. 127), verzoekt de regering in het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet voor de diercategorieën schapen, geiten en niet voor zuivel gehouden runderen met terugwerkende kracht tot 1 januari 2014 een generieke vrijstelling van de verwerkingsplicht in te voeren. Ik heb uw Kamer op 4 november aangegeven hoe deze motie inmiddels is geduid (Kamerstuk 34 000 XIII, nr. 97). Ik zal de door uw Kamer aangenomen moties in die lijn uitvoeren.

Dat betekent dat ik een vrijstellingsregeling voorbereid, op basis van artikel 38 van de Meststoffenwet, die betrekking heeft op alle mest van schapen, geiten en vleesvee en die geldt voor het jaar 2014. De regeling, inclusief nadere uitwerking ten aanzien van bijvoorbeeld gemengde bedrijven, zal op de kortst mogelijke termijn in de Staatscourant worden gepubliceerd.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma