Kamerstuk 33972-24

Amendement van het lid Klaver dat regelt dat pensioenfondsen, in het kader van de haalbaarheidstoets, verplicht worden twee keer per jaar aan DNB door te geven wat de stand van hun reële dekkingsgraad is

Dossier: Wijziging van de Pensioenwet, de Wet verplichte beroepspensioenregeling en de Invoerings- en aanpassingswet Pensioenwet in verband met aanpassing van het financieel toetsingskader voor pensioenfondsen (Wet aanpassing financieel toetsingskader)

Gepubliceerd: 13 oktober 2014
Indiener(s): Jesse Klaver (GL)
Onderwerpen: ouderen sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33972-24.html
ID: 33972-24
Wijzigingen: 33972-25

Nr. 24 AMENDEMENT VAN HET LID KLAVER

Ontvangen 13 oktober 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel A, wordt aan subonderdeel 2 een definitie toegevoegd, luidende:

reële dekkingsgraad:

de verhouding tussen het vermogen inzake de bij een pensioenfonds ondergebrachte pensioenregeling of pensioenregelingen en de technische voorzieningen van een pensioenfonds waarbij in elk kalenderjaar rekening wordt gehouden met voorwaardelijke toeslagverlening aan de hand van loon- of prijsontwikkelingen in het daaraan voorafgaande kalenderjaar;

II

Na artikel I, onderdeel M, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ma

Na artikel 133a wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 133b. Melding reële dekkingsgraad aan toezichthouder

Een pensioenfonds is verplicht om in het kader van de haalbaarheidstoets jaarlijks aan het eind van het tweede en vierde kwartaal de hoogte van de reële dekkingsgraad van het pensioenfonds aan de toezichthouder te melden.

III

In artikel II, onderdeel A, wordt aan subonderdeel 2 een definitie toegevoegd, luidende:

reële dekkingsgraad:

de verhouding tussen het vermogen inzake de bij een beroepspensioenfonds ondergebrachte pensioenregeling of pensioenregelingen en de technische voorzieningen van een beroepspensioenfonds waarbij in elk kalenderjaar rekening wordt gehouden met voorwaardelijke toeslagverlening aan de hand van loon- of prijsontwikkelingen in het daaraan voorafgaande kalenderjaar;

IV

Na artikel II, onderdeel K, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ka

Artikel 128b. Melding reële dekkingsgraad aan toezichthouder

Een beroepspensioenfonds is verplicht om in het kader van de haalbaarheidstoets jaarlijks aan het eind van het tweede en het vierde kwartaal de hoogte van de reële dekkingsgraad van het beroepspensioenfonds aan de toezichthouder te melden.

Toelichting

Het is van belang dat de toezichthouder kan toetsen in hoeverre de reële ambities van pensioenfondsen haalbaar zijn. Informatie over de hoogte van de reële dekkingsgraad van pensioenfondsen is hiervoor nodig. Met dit amendement wordt daarom geregeld dat pensioenfondsen, in het kader van de haalbaarheidstoets, verplicht worden twee keer per jaar aan DNB door te geven wat de stand van hun reële dekkingsgraad is.

Dit wordt wetstechnisch vormgegeven door toevoeging van een nieuw artikel 133b aan de Pensioenwet en een nieuw artikel 128b aan de Wet verplichte beroepspensioenregeling. Tevens wordt in artikel 1 van beide wetten een definitie opgenomen van het begrip «reële dekkingsgraad».

Klaver